Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


На Днепропетровщине возникли проблемы в работе территориальных избирательных комиссий

В областной ТИК не принята смета, члены комиссии еще не владеют информацией о количестве избирательных бюллетеней. Днепровская районная ТИК уже второй раз не может собраться на полномочное заседание из-за отсутствия количественного состава, поэтому новые члены комиссии до сих пор не приняли присягу, сообщает ОПОРА (далее — УКР.).

У Дніпровській районній ТВК вже вдруге не вистачає кворуму для проведення засідань. На засіданні 20 серпня були присутні лише 7 осіб, 5 з них раніше приймали присягу. Замінені секретар комісії Наталія Приходько (ВО «Батьківщина») та Єлизавета Фетісова (ВО «Батьківщина») намагалися прийняти присягу 20 серпня. Це викликало бурхливі дискусії серед присутніх. ОПОРА нагадує, що засідання комісії є повноважним лише за умови присутності на ньому більше половини членів комісії від їхнього складу. А особа набуває повноважень члена ТВК лише після того, як складе присягу. Таким чином через відсутність більшості членів комісії на засіданні 20 серпня було неможливо прийняти присягу навіть тим, хто бажає сумлінно виконувати свої обов’язки.

Також 20 серпня піднімалося спірне питання щодо розташування ТВК. Перше засідання проводилось у приміщенні Дніпровської міської ради (місто Дніпро, пр. Д. Яворницького, 75). Наступні з незрозумілих причин перемістилися до райради. Віта Синельник, начальниця відділу ведення Державного реєстру виборців Дніпровського району, прийшла на засідання 20 серпня і зазначила, що комісія має розташовуватися в міськраді Дніпра, а не в приміщенні районної ради Дніпровського району. Підтвердити цю інформацію неможливо через те, що сайт Держреєстру працює з перебоями. Натомість голова комісії Віталій Вишинський («За майбутнє») у коментарі ОПОРІ сказав: «Я вже подав заяву до ЦВК, в якій зазначена адреса комісії у будинку райради (вул. Теплична, 5. смт Слобожанське)». Варто зазначити, що на кабінеті №20 в районній раді Дніпровського району, де засідає Дніпровська районна ТВК, написано, що тут знаходиться приймальня народного депутата України Сергія Демченка («Слуга народу»).

В  Павлоградській міській ТВК новим членом комісії стала Оксана Свідрун (ВО «Батьківщина»). У 2012 році вона була головою ОВК №124 (Львівська область) від партії Всеукраїнське політичне об’єднання «Єдина Родина», на позачергових виборах народних депутатів України у 2019 році – членом комісії ОВК №149 (Полтавська область) від партії «Відродження». Ця інформація відображається на сервісі ОПОРИ tvk.oporaua.org. На президентських виборах 2019 року вона, будучі головою ОВК №36 (м. Павлоград) і не допустила на засідання комісії міжнародних спостерігачів від ENEMO.

На виборах у 2019 році Павлоградська міська ТВК розташовувалася у будівлі Павлоградської районної ради. Натомість цього року, в умовах пандемії коронавірусу, ТВК працює за адресою вул. Соборна 115, 5-й поверх. Це будівля Павлоградського міського центру первинної медико-санітарної допомоги. Голова комісії Олена Кухар (ВО «Батьківщина») запевнила представників ОПОРИ, що кімнати ТВК знаходяться у крилі, яке не відноситься до лікарні, а є комунальною власністю. «На час прийому документів для доступу в кімнати ТВК передбачено окремий вхід, тож є можливість оминути прохід через лікарню», — додала вона.

В Дніпропетровській обласній комісії вже двічі було замінено секретаря комісії. Станом на 19 серпня нею стала Ганна Михайлець («За майбутнє»). Комісія питання про затвердження кошторису планує розглянути на наступному засіданні, яке орієнтовно відбудеться 28 серпня. ОПОРА нагадує, що відповідно до норм Виборчого кодексу, в частині 6 статті 210 територіальна виборча комісія у п’ятиденний строк із дня сформування її складу складає відповідно до середніх норм видатків єдиний кошторис видатків для підготовки і проведення чергових місцевих виборів із включенням до нього власних видатків та видатків дільничних виборчих комісій.

Слід зазначити, що Дніпропетровська обласна ТВК розташована у приміщенні обласної ради. Через карантинні обмеження ускладнюється можливість потрапитина засідання комісії та ознайомитися з протоколами та постановами комісії, які мають вивішувати на інформаційному стенді. Вхід громадяндо будівлі тимчасово припинено, охорона не пропускає відвідувачів.

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Кривой Рог: городская избирательная комиссия объявила результаты «второго тура»
Накануне голосования в Кривом Роге происходят замены членов избирательных комиссий
Повышение соцвыплат, бесплатный проезд и пиар от президента — что в своей агитации предлагают кандидаты на должность городского головы Кривого Рога
Эксперт Роман Сердюк: об итогах местных выборов в Днепре и административной реформе
Агитационная активность кандидатов во «втором туре» выборов городского головы Кривого Рога: наружная реклама