Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


На первых заседаниях ТИК Днепропетровщины выявили ряд проблем

12 августа на Днепропетровщине состоялись первые заседания территориальных избирательных комиссий. Члены ТИК принимали присягу и решали организационные вопросы. Но не все готовы демонстрировать публичность и открытость своей работы, сообщает ОПОРА (далее — УКР.).

Нагадаємо, що в області створено 28 ТВК, всі комісії сформовані у повному складі — 18 осіб.

У приміщенні Дніпропетровської обласної ради відбулося перше засідання Дніпропетровської обласної ТВК, на якому були присутні 13 осіб з 18. Секретар комісії Дмитро Дуб («За майбутнє») був відсутнім, тож секретарем засідання було обрано Павла Шандибу («Європейська Солідарність»). Перш за все члени комісії прийняли присягу, потім розглянули питання порядку денного. Було визначено графік роботи, до офіційного старту виборчої компанії комісія працюватиме щодня з дев’ятої до сімнадцятої, окрім вихідних. З п’ятого вересня години роботи комісії переглянуть. Голова комісії Сергій Жарко («Слуга народу») порушив питання щодо визначення охочих серед членів комісії працювати в комісії на платній основі, однак було вирішено відкласти це питання до наступного засідання. Комісія повністю забезпечена необхідною оргтехнікою, телефонним та інтернет-зв’язком. Інформаційна табличка ТВК на будівлі поки відсутня.

На першому засіданні Дніпровської міської ТВК були присутні 12 осіб з 18. Перед початком секретар комісії Андрій Баско (ВО «Батьківщина») попросив присутніх журналістів залишити приміщення нібито для знайомства членів комісії. Всі погодились вийти, окрім представника ОПОРИ. Під час засідання вирішувалися суто організаційні питання: складання присяги, затвердження графіку роботи комісії, визначення членів комісії, що здійснюють свої повноваження на платній основі та затвердження технічних працівників. Останній пункт викликав бурхливі дискусії. Членкиня комісії Наталія Гусаревич (партія “Голос”) запропонувала затвердити лише перелік посад і чисельність технічних працівників, а конкретних людей визначити на наступному засіданні. Однак пізніше за текст постанови всі члени комісії проголосували без змін.

Представники ОПОРИ проаналізували, чи працювали теперішні члени Дніпровської міської територіальної виборчої комісії на попередніх виборах, починаючи із 2010 року. Інформацію вдалося зібрати завдяки сервісу ОПОРИ tvk.oporaua.org та сайту Центральної виборчої комісії.

Як з’ясувалося від час моніторингу, деякі члени комісії у різні періоди працювали на різні політичні сили чи на різних кандидатів. Водночас більшість членів комісії, в тому числі з керівного складу, не мають відповідного досвіду. Голова комісії Олександр Саленко, який представляє партію «Слуга народу», та заступник Маргарита Соловей, від партії «За Майбутнє», не працювали раніше в ТВК чи ОВК. Натомість секретар комісії Андрій Баско у 2014 році був кандидатом у народні депутати від ВО «Батьківщина», у 2016 році членом ОВК від Радикальної партії Олега Ляшка. У тому ж році працював заступником голови ОВК №27 на проміжних виборах до Верховної Ради від ВО «Батьківщина». Сьогодні він також представляє місцеву організацію політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». Членкиня комісії Світлана Александрова у 2010 році представляла Віктора Януковича в ОВК №120 (Львівська область), у 2012 році — Ліберальну партію України в ОВК №118 (Львівська область), а вже у 2014 році була головою ОВК №66 (Житомирська область) від Партії Наталії Королевської «Україна — Вперед!». Зараз є членкинею комісії від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Наталія Гусаревич у різні роки була членкинею ТВК та ОВК від «Радикальної партії Олега Ляшка». Сьогодні представляє партію «Голос». Гліб Дмитрієв з 2007 по 2019 рік був членом виборчих комісій різного рівня у Дніпрі від Ю.Тимошенко та ВО «Батьківщина». Зараз бере участь у роботі ТВК від партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ». Член ТВК Валерій Кабачек у 2007 році був головою ОВК №28 від Блоку Юлії Тимошенко; у 2010 — член ОВК №26 від Юлії Тимошенко; у 2012 голова ОВК №27 від партії «Молодь до влади»; у 2014 — член ОВК №27 від партії «Україна майбутнього» та заступник голови ОВК №26 від Анатолія Гриценка; у 2019 році член ОВК №27 від Андрія Новака, заступник голови ОВК №27 від ВО «Батьківщина». Сьогодні є представником партії «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ».  Євгенія Оріненко була головою попереднього складу Дніпровської міської ТВК від ВО «Жінки за майбутнє». Зараз бере участь у роботі ТВК від партії «Голос».  Юлія Шлега у 2019 році була довіреною особою кандидата на пост президента України Юлії Литвиненко у 24 виборчому окрузі та помічником-консультантом народного депутата України Романа Каптєлова (фракція «Слуга народу»). Зараз в ТВК представляє «Партію Труда».

Решта 9 членів Дніпровської міської територіальної виборчої комісії жодного разу не брали участь у роботі виборчих комісій.

На першому засіданні Дніпровської районної ТВК були присутні 10 членів комісії, всі вони прийняли присягу. Голова комісії Клімєнт Россінський («За майбутнє») та заступник голови Ніна Ілатовська («Слуга народу») були відсутні, тому скоріш за все їх буде замінено суб’єктами подання.

Представники муніципальної гвардії, які охороняють Криворізьку міську раду, намагалися не допустити представників ОПОРИ на перше засідання Криворізької міської ТВК, посилаючись на карантинні обмеження. Після втручання голови комісії Валентина Орлова («Слуга Народу») ситуацію вдалося виправити. Присягу прийняли присутніх 11 членів комісії. З-поміж тих, хто був відсутнім, 6 осіб проживають за межами Кривого Рогу. У тому числі була відсутня заступник голови комісії Світлана Соколова («Команда Дніпра»), але вона пообіцяла приїхати на наступне засідання.

На першому засіданні ТВК Криворізького району були присутні 11 членів з 18-ти, в тому числі весь керівний склад. З деякими членами ТВК не вдалося зв’язатися, 4-х будуть замінювати, оскільки вони проживають за межами Кривого Рогу. На засіданні не було журналістів, натомість були присутні двоє чиновників Криворізької РДА (заступник голови та керівник апарату). Станом на сьогодні таблички ТВК на приміщенні РДА ще немає. Будівля обладнана пандусом, але ТВК знаходиться на третьому поверсі, ліфту немає, тож дістатися туди людям з обмеженими можливостями буде вкрай важко. Станом на 12.08.2020 кімнати ТВК ще не облаштовані, але РДА надає три кімнати (1 -для бухгалтера, 1- для сейфа та комп’ютерної техніки та малу залу для засідань). Встановлено телефон та обладнано телефонну лінію з окремим номером, надано автомобіль, робочі столи та стільці в достатній кількості.

На засіданні Кам’янської міської ТВК були присутні 11 членів комісії. Голова ТВК Катерина Шичкова («Партія розвитку громад») на засідання не з’явилась, її телефон було вимкнуто. Таким чином сім членів комісії були відсутні, 5 з них не є мешканцями Кам’янського. Дві людини повідомили телефоном, що зараз відпочивають на морі.

На засіданні Кам’янської районної ТВК прийняли присягу десять членів комісії, в тому числі весь керівний склад. Відсутній Дмитро Боженець, представник партії «Наш дім – Одеса», проживає в Одесі, інші члени комісії були проінформовані, але на засідання не з’явились. Члени ТВК проголосували за те, що на постійній основі в комісії будуть працювати голова, заступник, секретар.

12 серпня в Павлоградському районі відбулися перші засідання територіальних виборчих комісій. Павлоградська міська ТВК провела перше засідання за присутності 12 членів комісії, які склали присягу. 6 членів комісії мають попередній досвід роботи у ТВК в різні роки. 4 — проживають за межами Павлоградського району.

У Павлорадській районній ТВК присягу склали 13 членів комісії. Лише двоє з них мають досвід роботи на попередніх виборах. Двоє з членів ТВК проживають за межами Павлоградського району. Засідання обох комісій пройшли без конфліктів.

Члени Жовтоводської міської ТВК тривалий час визначалися чи допускати на засідання представника ОПОРИ, але нарешті вирішили бути відкритими і дозволили відео та фото фіксацію. 10 присутніх членів комісії вирішували організаційні питання.

Вадим Головченко, координатор Громадянської мережі ОПОРА зі спостереження за виборами в Дніпропетровській області зазначив: «Вже з перших засідань ТВК відчувається відсутність досвіду керівного складу. Багато членів комісій не з’явилися на перші засідання, це пов’язано з тим, що вони проживають в інших районах Дніпропетровської області чи в інших областях України. Можна припустити, що найближчим часом партійні осередки будуть масово замінювати членів комісій. На жаль, не всі члени комісій демонструють відкритість. Наприклад, представнику ОПОРИ не дозволили бути присутнім на засіданні Новомосковської міської ТВК».

Нагадуємо, згідно з ч.1 статті 212 Виборчого кодексу України «За рішенням виборчої комісії голова, заступник голови, секретар або в разі їх відмови інші члени територіальної виборчої комісії (загальною кількістю не більше трьох осіб), дільничної виборчої комісії (загальною кількістю не більше двох осіб для кожної комісії) протягом виборчого процесу можуть виконувати свої повноваження у виборчій комісії на платній основі на підставі цивільно-правового договору між ними і виборчою комісією. Зазначені особи на цей період увільняються від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи із збереженням стажу роботи)».

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Кривой Рог: городская избирательная комиссия объявила результаты «второго тура»
Накануне голосования в Кривом Роге происходят замены членов избирательных комиссий
Повышение соцвыплат, бесплатный проезд и пиар от президента — что в своей агитации предлагают кандидаты на должность городского головы Кривого Рога
Эксперт Роман Сердюк: об итогах местных выборов в Днепре и административной реформе
Агитационная активность кандидатов во «втором туре» выборов городского головы Кривого Рога: наружная реклама