Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


День белой трости: приспособлены ли улицы Днепра для слабовидящих людей

К Международному дню белой трости (15 октября) представители общества слепых в Днепропетровской области провели акцию. Люди с нарушениями зрения направлялись по 6-ти маршрутам с жилых массивов Победа, Тополь и Парус к зданию облгосадминистрации. Цель акции — показать, насколько Днепр приспособлен для слабовидящих и незрячих, сообщает Суспільне (далее — УКР.).

З різних куточків міста різними маршрутами, щоб показати наскільки міська інфраструктура адаптована для людей з вадами зору. Таку акцію до Міжнародного дня білої тростини організували у дніпропетровському Товаристві сліпих.

Від Успенської площі до облдержадміністрації у супроводі інструктора УТОС йшов Віталій Веремейчук. Чоловік повністю втратив зір у 12 років.

В рамках акції він проїхався трамваєм, купив каву. Першу серйозну перешкоду зустріли на проспекті Яворницького, де дорога не обмежена тротуаром.

Небезпечне місце знайшли й на перехресті проспектів Пушкіна та Поля. Там, розповідає інструкторка УТОС Леся Лимар, неправильно поклали тактильну плитку.

«Ця плитка покладена таким чином, що якщо до неї стати перпендикулярно, то якраз виходиш на середину перехрестя, тобто будеш йти по діагоналі. І це дуже небезпечно», – каже Віталій.

Він дійшов до облдержадміністрації за годину. Розповідає, було важко, бо зазвичай тут не ходить. Найважче, каже, переходити на світлофорах, більшість неозвучені, а якщо звуки є, то вони не універсальні. Така ж проблема із громадським транспортом.

«Тролейбус стане – ми не знаємо, який це тролейбус, де двері. Треба паличкою знайти тролейбус, вже тоді рукою по ньому. Йдемо і питаємо: який це тролейбус взагалі? Якщо просиш людей, то відсотків 80 допомагають», – розповів Віталій Веремейчук.

Андрій Цвєтков їхав із житлового масиву Перемога. Хотів пройтися парком, але не знайшов спеціальної доріжки, яка б його вела.

Також Андрій говорить: є проблема з працевлаштуванням. У місті на роботу без проблем беруть тільки на два підприємства від УТОС.

«Я не обов’язково хочу працювати у тих місцях, які для мене відвели ще у радянській епосі. Я не хочу працювати на заводі. Я може хочу працювати у продажах, але банально не можу доїхати до будь-якої торгової компанії», – каже він.

У супроводі журналістів ставлення людей на вулиці стає кращим, говорить Наталя. Разом з донькою Дар’єю їхали маршрутом з житлового масиву Тополя.

«Можливо, ми у чомусь слабкі, нам потрібна допомога і трохи більше уваги. Ми цього потребуємо і просимо», – зазначає вона.

На обліку в обласному Товаристві сліпих близько 1000 людей, але насправді їх набагато більше, розповідає інструкторка Леся Лимар. Говорить, у місті та в Україні загалом немає служб, які навчали б людей і звадами зору пересуватися містом.

«Нам для цієї акції треба було прикласти дуже багато зусиль, щоб знайти хоча б 5 людей, які б не побоялись, тому що дуже багато людей не знають міста, бояться ходити, тому що знають про усі ці перешкоди, про небезпеку. Не налагоджена така соціальна послуга, як навчання людей орієнтуванню у просторі, пересуватися з білою тростиною», – сказала вона.

Схожі акції проводитимуть і надалі, розповідає Андрій Цвєтков. Каже, що учасники УТОС готові до діалогу з місцевою владою щодо покращення інклюзивної інфраструктури.

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.