Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Днепропетровщина: из-за проблем с регистрацией кандидатов в две ТИК вызвали полицию

Днепровская городская ТИК во исполнение решений судов зарегистрировала еще две партии. В Новомосковскую и Каменскую городские ТИК вызвали полицию из-за вмешательства в работу комиссии и исчезновения документов. Каменская городская ТИК обратилась в милицию относительно возможной подделки личных подписей. Об этом сообщает ОПОРА (далее — УКР.).

Кандидатами на виборах до Дніпровської міської ради зареєстровані представники 17 політичних партій. 4 жовтня відбулося засідання Дніпровської міської ТВК, на якому було прийнято рішення про реєстрацію списків кандидатів до Дніпровської міської ради від партій «Наш край» та «Партії Зелених України». Таким чином комісія виконала рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду, прийняті 30 вересня. На тому ж засіданні була скасована реєстрація 19 кандидатів від «Партії Шарія». Про скасування реєстрації попросили у зверненні представники обласної організації «Партії Шарія».

5 жовтня на засіданні Новомосковської міської ТВК розглядали повторно заяву «Партії Зелених України» про реєстрацію кандидатів у депутати. Таке рішення 3 жовтня виніс Третій Апеляційний адміністративний суд. Спостерігач ОПОРИ повідомив, що коли дійшла черга до обговорення цього питання, заступник голови комісії Святослав Чумак повідомив, що оригінали документів партії на реєстрацію були віддані в суд. Документального підтвердження даного факту не було надано. Уповноважений «Партії Зелених України» та деякі члени комісії викликали поліцію, була написана заява по факту зникнення документів. Оголошена перерва до 6 жовтня.

28 вересня було винесено рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду України по справі № 160\11834\20 за позовом Дніпропетровської обласної організації політичної партії «За майбутнє» до Кам’янської міської територіальної виборчої комісії. Виконуючи рішення суду, ТВК зареєструвала 29 вересня список із 42-х кандидатів у депутати Кам’янської міської ради від партії «За майбутнє».

2 жовтня на засідання Кам’янської міської ТВК була викликана поліція. Причина – проведення відеозйомки без дозволу комісії головою Дніпропетровської обласної організації «Партія Шарія» Тетяною Цимболинець. Члени ТВК поскаржилися поліцейським, що Тетяна Цимболинець заважає їм працювати.

Конфлікту передували наступні події. 26 вересня комісія зареєструвала список кандидатів від «Партії Шарія» до міської ради у кількості 7 осіб. Іншим кандидатам було відмовлено в реєстрації, тому що за термін, наданий ТВК для виправлення помилок, не було принесено оновлених списків. Рішенням суду Кам’янську комісію зобов’язали скасувати свою постанову щодо реєстрації першого списку та прийняти для розгляду список уточнений. Коли комісія приступила до розгляду списку, з’ясувалося, що він неналежно оформлений — дані у паспорті не співпадають із даними у поданні, не співпадають місця роботи та освіта. Територіальні виборчі списки були складені таким чином, що текст списку та підпис із печаткою партії виконані на окремих аркушах.

3 жовтня постановою №78 Кам’янська міська ТВК вдруге відмовила більшості кандидатів у реєстрації. Окремо було зазначено, що «при розгляді документів кандидатів та спілкуванні з деякими кандидатами, які самі принесли свої виправлені та уточнені документи, комісії стало відомо, що майже всі заяви про згоду балотуватися, відсутність заборгованості та автобіографії кандидатів містять підроблені особисті підписи». Комісією було прийнято протокольне рішення звернутися із перевіркою даного факту до правоохоронних органів.

Відповідно до Примітки до ст. 158 Кримінального кодексу України «під виборчою документацією слід розуміти списки виборців, виборчі бюлетені, усі постанови, протоколи, акти виборчих комісій, заяви та подання членів  виборчої  комісії, суб’єктів виборчого процесу, інші документи, що приймаються (складаються) виборчими комісіями та/або подаються до виборчих комісій під час виборчого процесу та підлягають зберіганню після проведення виборів у державних архівних установах або в Центральній виборчій комісії України».

Відповідно до ч. 2 ст. 158 Кримінального кодексу України  «підробка або незаконне виготовлення  виборчої   документації ,  документації  референдуму, використання або зберігання незаконно виготовленої чи підробленої  виборчої   документації,  документації  референдуму, а так само включення до  виборчої   документації  чи  документації  референдуму завідомо недостовірних відомостей — караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років».

За коментарями звертайтеся:
Вадим Головченко, координатор Громадянської мережі ОПОРА зі спостереження за виборами в Дніпропетровській області.
тел.: 0678506592

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Кривой Рог: городская избирательная комиссия объявила результаты «второго тура»
Накануне голосования в Кривом Роге происходят замены членов избирательных комиссий
Повышение соцвыплат, бесплатный проезд и пиар от президента — что в своей агитации предлагают кандидаты на должность городского головы Кривого Рога
Эксперт Роман Сердюк: об итогах местных выборов в Днепре и административной реформе
Агитационная активность кандидатов во «втором туре» выборов городского головы Кривого Рога: наружная реклама