Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Відкриття ринку сільськогосподарської землі: як змінилися суспільні настрої протягом 2019–2020 рр.

Станом на середину серпня громадська думка стосовно купівлі-продажу землі була розділена: з одного боку, 43% респондентів впевнені, що земля у принципі не може бути об’єктом купівлі-продажу.

З іншого  44% респондентів допускають купівлю-продаж, проте серед них немає одностайності щодо умов обігу землі: 19% респондентів вважають, що землю можна продавати тільки у тому разі, якщо покупці не будуть іноземними громадянами; 11% вважають, що ринок землі можна відкривати у разі, якщо є обмеження на величину площі землі, що продається одній людині чи фірмі; 9% вважають, що землю можна продавати, якщо буде закріплена мінімальна ціна; 4% респондентів впевнені, що продаж землі має відбуватися вільно і без обмежень. Не змогли визначитися з відповіддю 13% громадян.

Про це свідчать результати загальноукраїнського дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Порівняно з 2019 роком, підтримка купівлі-продажу землі впала, а кількість тих, хто виступає проти, – зросла.

Спостерігається певна тенденція: що старшим є респондент, то більш скептичною є його думка стосовно необхідності відкриття ринку землі. Наприклад: те, що земля не може бути об’єктом купівлі-продажу, обирали частіше респонденти, старші за 60 років – 57%. Серед молоді 18–29 років такої думки дотримуються лише 27% респондентів. Показово, що найбільше переконаних противників купівлі-продажу сільськогосподарської землі серед респондентів, які схильні голосувати за «Опозиційну платформу – за Життя» та «Батьківщину». Тоді як прихильники «Слуги народу» та «Європейської солідарності» переважно підтримують запровадження ринку землі за певних умов.

  • Варіант відкриття ринку землі, запропонований Верховною Радою, підтримують загалом 28% громадян, проти – 58%. Тут також простежуються вікові відмінності: якщо серед молоді «за» виступають 37%, то серед старшого населення – таких лише 21%.
  • Найбільшими прихильниками ініціативи введення ринку землі є жителі західних регіонів – 35%. «Проти» виступають частіше громадяни зі Східної України – 64%.
  • Більшість громадян (58%) вважають, що людина, яка має у власності земельну ділянку, повинна мати право продати її, якщо захоче. Проти виступають лише 22%. Важливо й те, що порівняно з червнем 2019 р., частка таких респондентів помітно зросла.

  • Майже половина (47%) респондентів заявила, що не має у власності жодної землі. Близько 20% мають оформлену присадибну ділянку, а кожен шостий громадянин має офіційно оформлений земельний пай разом із присадибною ділянкою (17%). Окремо земельний пай мають 11% опитаних. Ще близько 4% мають землю у власності, яка поки  що не оформлена належним чином. Менше 1% не відповіли на це запитання.
  • Серед тих, хто має пай чи земельну ділянку, переважна більшість громадян вирощують на цій землі продукти для власної сім’ї – 63%, значно менше (29%)  – здають офіційно, з усіма наявними документами, ділянку чи пай в оренду. Ще в 11% респондентів земля пустує.
  • Після зняття мораторію на продаж землі 58% опитаних із числа власників землі не збираються щось змінювати у зв’язку з цим. 17% збираються залишати землю в оренді того самого орендаря, що використовує її зараз. Лише 6% мають намір продати свою сільськогосподарську землю або її частину. Ще 5% мають намір докупити землі. Однозначно відповісти не змогли 10%.

  • У рамках серпневого опитування було протестовано твердження про позитивні та негативні наслідки відкриття ринку землі, які були отримані від громадян – учасників фокус-групових досліджень у січні 2020 року.
  • Отже, більшість респондентів – 69% – побоюються, що олігархи можуть скупити більшість сільськогосподарських земель. Крім того, 61% громадян поділяє думку, що землею торгувати не можна, адже це – «цінність українського народу», а 57% переконані, що людей примусять продавати свою землю за безцінь.
  • Більшість українців (54%) не вірить, що селяни-пенсіонери отримають справедливу винагороду за свою землю. Істотної підтримки не мали й тези, що ринок землі усуне тіньові схеми продажу землі (43% негативних відповідей) і створить справедливу ціну за оренду землі (45%).
  • Думка опитаних розділилася стосовно таких тверджень: продаж землі сприятиме економічному розвитку України (33% погодилися, 39% – не згодні); внаслідок продажу землі відбудеться прихід нових технологій та сформуються нові робочі місця (згодні з цим 39%  громадян, 33% дали негативну відповідь).

Загальноукраїнське дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2022  респонденти віком від 18 років методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фінансування опитування здійснене в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства  Нідерландів.

Для порівняння наводяться дані загальнонаціонального опитування   населення України, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з  соціологічною службою Центру Разумкова  з 13 по 20 червня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Автономної Республіки Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. А також дані загальнонаціонального опитування населення України, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» у грудні 2011  року. Було  опитано 2012 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Что хотят украинцы от рынка земли и чего боятся в случае его введения — экспертное обсуждение
Верховная Рада открыла рынок земли