Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Чего достигли НАЗК и общественность в сфере защиты разоблачителей коррупции

Во время пресс-конференции в Пресс-центре Украинского кризисного медиа-центра озвучили результаты, которых удалось достичь за год работы НАЗК и общественности в сфере защиты разоблачителей коррупции (далее — УКР.).

Як розповів керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергій Деркач, минулого року були прийняті зміни до закону “Про запобігання корупції” та ряд інших законів, які значно посилили та розширили права викривачів корупції та їхні гарантії захисту. Окрім цього, розширили права НАЗК по роботі з викривачами.

“Цього року НАЗК видало 5 офіційних роз’яснень щодо статусу викривача. Також змінами до закону встановлено можливість викривачу отримувати винагороду. Ми намагалися цього року встановити чітке розуміння як у громадян, так і в суду, хто такий викривач, і сформувати єдину практику застосування норм права. Вперше в історії НАЗК внесло приписи щодо порушення прав викривача на конфіденційність та взагалі забезпечення трудових прав викривача. Вони є обов’язковими до виконання. Також проведено перевірку низки державних органів і встановлено, як в держ органах працює механізм повідомлення про корупцію. Тому що вони, згідно нових законів повинні створити спеціальні канали для повідомлень викривачів. НАЗК також активно надавало коментарі та пропозиції до законопроєкту №3450. Це законопроєкт, який пройшов перше читання у парламенті, і комітет його нещодавно рекомендував до другого читання. Він про те, що в Україні має бути створений єдиний портал для повідомлень про корупцію”, – повідомив Сергій Деркач.
“Із метою спрощення роботи всіх державних органів та зручності громадян виникла ідея створити єдиний портал для повідомлень викривачів про корупцію. Через цю єдину централізовану систему будь-який громадянин може повідомити про корупцію в будь-якому органі. Відповідно це повідомлення автоматично потрапить до того органу, який компетентний його розглядати”, – пояснив функціонування єдиного порталу Василь Луцик, керівник Управління захисту викривачів та обробки повідомлень про корупцію Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК.

На думку адміністративного директора ACREC, члена Громадської ради при НАЗК Андрія Білецького, за цей рік НАЗК змогло досягнути значних успіхів у сфері захисту викривачів корупції:
“Серед успіхів ми можемо, по-перше, відзначити плідну роботу з Верховною Радою, що вже вилилася у прийнятий у пешому читанні законопроєкт №3450, яким вводиться єдиний портал повідомлень для викривачів, і який гарантуватиме справжню анонімність і безпеку викривачам корупції. По-друге, це нормативно-правова та роз’яснювальна робота НАЗК з приводу окремих положень законодавства щодо викривачів”.
“Також НАЗК вперше в історії винесло реальні приписи про поновлення порушених прав викривачів. Це – припис щодо поновлення одного із викладачів у Харкові, і поновлення свідоцтва про право займатися адвокатською діяльністю, яке було припинено одним із органів самоврядування адвокатів. Це лише два кейси, а їх набагато більше”, – розповів про успіхи НАЗК Андрій Білецький.

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Где в Днепре разоблачители коррупции могут получить бесплатную правовую помощь