Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Безкоштовний проїзд для всіх жителів у Кривому Розі: як це діятиме та чому дехто проти

З 1-го травня 2021 року в комунальному громадському транспорті Кривого Рогу зможуть їздити безкоштовно усі жителі міста. Таке рішення ухвалили депутати Криворізької міськради.

А з січня цього року комунальним транспортом Кривого Рогу безкоштовно можуть користуватися всі містяни, які мають «Картку криворіжця» або ж «Транспортну картку». Окрім пенсіонерів, школярів, студентів, ветеранів та інших пільговиків, це педагоги, медики, працівники соцслужб, дитсадків, спортшкіл, які підпорядковуються міській раді.

Як це діє та хто й чому був проти цього рішення – репортаж Суспільного.

Перші враження

Від 1-го січня за “Карткою криворіжця” безкоштовно у комунальному транспорті можуть їздити понад 300 тисяч містян. Юлія Шолом – вчителька. Каже: наприкінці грудня минулого року усьому педколективу видали транспортні картки, через карантинні обмеження скористатися карткою змогла лише 25 січня, по завершенню посиленого карантину.

«Була дуже здивована – усе просто. Підносиш штрих код до термінала – виходить квиток, де зазначено, що це соціальний квиток і є безкоштовний проїзд, – каже вчителька.

“Картка криворіжця” діє у комунальному швидкісному трамваї, трамваях, тролейбусах та автобусах. У приватних маршрутних автобусах, як і раніше, проїзд платний. “Картку криворіжця” отримують за місцем навчання або роботи.

Однак її буває непросто оформити. Учасник бойових дій Валерій Годзь каже: на оформлення пішов майже рік.

«За допомогою «Картки криворіжця» я ще не їздив, хоча я її маю. В мене посвідчення учасника бойових дій», – зазначив він.

Скільки витратить бюджет міста і які є застереження

Загалом цьогоріч скасування плати за проїзд у комунальному транспорті коштуватиме місту майже 137 мільйонів гривень. Не всі депутати криворізької міськради підтримують такі витрати, тому і не голосували за це рішення або ж голосували проти, як фракція від партії «Слуга народу» та «Сила людей».

Представниця «Сили людей» Світлана Сова каже: комунальний транспорт і так є дотаційним. Щороку на нього спрямовують 800 млн грн, а тепер до цього ще додадуть витрати на «Картки криворіжця» – 38,5 млн грн і на відшкодування безкоштовного проїзду – 113 млн грн.

«Ми переконані, що треба відновлювати транспорт, закуповувати новий транспорт, чого не передбачено в цьому бюджеті. Тобто дбати про безпеку і комфорт городян», – каже депутатка.

Натомість підтримали рішення депутати від “Блоку Юрія Вілкула”, “Опозиційної платформи – За життя” і “Європейської солідарності”.

Скористатися «Карткою криворіжця» та «Транспортною карткою» можуть лише ті містяни, які зареєстровані в Кривому Розі.

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: У Кривому Розі працює гуманітарний центр для переселенців та малозабезпечених сімей
Криворожан запрошують на толоку в «Центр відновлення військових і цивільних»
«Жінки потребують підтримки та захисту». У Кривому Розі запрацював жіночий простір “Вільна”
Надають понад півтисячі адмінпослуг: як працює Криворізький ЦНАП
Вулиці Джавелінів та Героїв Маріуполя: у Кривому Розі перейменували майже 200 топонімів