Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


У Нікопольському районі вирішують питання централізованого водопостачання для мешканців 4 сіл

Ані борщ зварити, ані город полити. Мешканці чотирьох сіл Першотравенської та Червоногригорівської територіальних громад живуть наче за стародавньої доби. Все – через відсутність централізованого водопостачання. Заможніші зводять надворі басейни, решта – збирають дощові краплі у пляшки. Вартість привізної питної води зашкалює. Аби допомогти селянам, декілька років тому у Нікопольському районі обласним коштом звели два водогони. Та місцева влада так і не прийняла їх на баланс. Не провела і розвідні мережі до домівок. Розкрилися й інші завади. Розібратися з ситуацією та обговорити з мешканцями оптимальні шляхи її розв’язання приїхав голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

«Під час зустрічі лунали різні думки. Дехто згоден і на технічну воду. Мовляв, так і швидше, і дешевше. Однак робити слід на совість. Прийняти стратегічно правильне рішення. Впевнений, варіант один: люди мають бути з питною водою, – підкреслив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко. – Розглянемо декілька можливих проєктів. Та найперше – громади мають нарешті прийняти збудовані водогони у комунальну власність і зробити розводку до будинків».

Декілька років тому обласним коштом звели магістральний водогін у Першотравенській громаді та підвідний – у Червоногригорівській. Побудували і насосну станцію, резервуари та 10 водопровідних башт. Все – для забезпечення питною водою мешканців Першотравневого, Новоіванівки, Дмитрівки та Борисівки. Загалом – 5 тис людей. Однак сільради не прийняли нові об’єкти у комунальну власність – вони так і не запрацювали.

«Без води – нікуди. Ані попрати, ані скупатися. Город поливати нормально не можемо. Привозна питна – 150 грн за куб. А в доньки четверо діток. Це ж стільки кубів треба! Тож коли дощик – збираємо в діжки й баклажки», – поділилася мешканка Дмитрівки Ірина Корягіна.

Першотравневе планують підключити до Нікопольського водогону. Для цього необхідно запустити зведені насоси і резервуар, якими ніхто не користувався. Тож спочатку їх слід технічно обстежити. Це має зробити громада, підкреслив Валентин Резніченко.

На зустрічі обговорили можливість задіяти ще одне джерело – Нікопольський водгосп, який бере воду із Каховського водосховища. Аби зробити її питною, поруч звести локальні очисні споруди. А ще – прокласти 2 км труби до раніше побудованої магістралі. Це живитиме Борисівку, Дмитрівку та Новоіванівку.

Очільник області доручив департаменту житлово-комунального господарства проробити різні технічні рішення і підготувати декілька варіантів проєктів із забезпечення селян питною водою.

«Голова облдержадміністрації запропонував реальні варіанти виходу із ситуації, – сказав Червоногригорівський селищний голова Олександр Прокопенко. – Мешканці громади давно чекають на централізоване постачання питної води. Тож тільки-но почнуть реалізовувати проєкт, підведемо труби до осель».

Рішення щодо фінансування проєктів мають прийняти на сесії облради.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: 40% жителів Нікополя повернули в будинки централізоване водопостачання після російського теракту на Каховській ГЕС – Дніпропетровська ОВА
У Нікополі частково відновили водопостачання
Вже тягнуть труби із Запоріжжя, щоб у Марганці була вода – водоканал, подробиці (відео)
Працюємо над вирішенням проблеми водопостачання на Нікопольщині та Криворіжжі — Сергій Лисак
Державне підприємство Кривбаспромводопостачання перейде до комунальної власності: що це означає для населення