Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Ставлення українців до вакцинації проти COVID-19: результати опитування

Якщо рік тому, на початку пандемії коронавірусу, основними засобами протидії його поширенню були обмежувальні заходи (карантин, обов’язкове використання засобів захисту і т.п.), то за рік на перший план вийшла масова вакцинація населення.

Вакцинація – це спосіб захисту від хвороб до того, як людина вступить в контакт з їх збудниками. Вакцинація задіює природні захисні механізми організму для формування стійкості до ряду інфекційних захворювань і робить імунну систему сильнішою. У глобальному вимірі основна мета вакцинації – створення колективного імунітету до захворювання.

Станом на початок 2021 року світовим лідером вакцинації населення є Ізраїль. Загальний показник вакцинації в Ізраїлі – 11,55 дози на 100 чоловік – набагато випереджає інші країни, де стартувала вакцинація. На другому місці йде Бахрейн з показником 3,49, на третьому – Великобританія (1,47). Україна ще не почала вакцинацію населення і терміни її початку поки що остаточно не визначено. Основна причина такого становища полягає в тому, що наша країна ще не отримала вакцину від коронавірусу. Але важливим є й ще один аспект – ставлення населення до вакцинації.

Як показують результати січневого соціологічного опитування R&B Group, більше половини українців (57%) на початку 2021 року не погодилися б вакцинуватися від COVID-19, навіть якби це можна було зробити безкоштовно, тоді як погодилося б удвічі менше число жителів країни (29%). Ще 14% опитаних не визначилися з цього питання. Слід зазначити, що в порівнянні з літом-осінню минулого року число українців, не згодних вакцинуватися, дещо збільшилося, а тих, хто готовий вакцинуватися, – скоротилося.

Готовність вакцинуватися залежить від різних чинників: ціни, ефективності вакцини, країни і компанії виробника. Визначальним критерієм вибору вакцини в разі, якщо людина все ж таки ухвалить рішення вакцинуватися, є її підтверджена ефективність (52%). Далі з великим відривом слідують країна (12%) і компанія-виробник (8%). Ціна вакцини має першочергове значення лише для 2% опитаних. Слід зазначити, що для 15% жителів країни жоден критерій вибору вакцини не є визначальним, а 11% – не визначились.

Незважаючи на те, що ціна вакцини є далеко не визначальним критерієм її вибору, більшість українців (у разі прийняття рішення вакцинуватися) все ж воліли б безкоштовну вакцинацію (44%). Серед озвучених прийнятних сум прийнятної ціни вакцинації найчастіше (в 10% випадків) називався інтервал у межах 300-500 грн. Менші суми вважають прийнятними 13% опитаних: 6% – до 100 грн. і 7% – до 300 грн. Більше готові заплатити 9% опитаних: 5% – до 1000 грн., 3% – до 1500 грн. і 1% – понад 1500 грн. Кожен четвертий опитаний (25%) не визначився з можливою прийнятною для нього ціною вакцинації.

 

Опитування проводилося у період з 20 січня по 1 лютого 2021 року. Опитано 1802 респонденти у віці від 18 років і старше. Вибірка репрезентує населення України за статтю, віком, типом населеного пункту і регіоном проживання (за винятком непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей, АР Крим, і м. Севастополь). Метод опитування – особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Максимальна похибка вибірки не перевищує +/-2,4%.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Попри зменшення захворюваності на COVID-19 дніпровські лікарі рекомендують вакцинуватися
Щодня на Дніпропетровщині вакцинують від коронавірусу майже 2 тис людей
Сплата комунальних послуг та передплата газет за кошти єПідтримки: хто може скористатися?
єПідтримка: коли можна отримати 500 грн за бустерну дозу та як змінився строк використання коштів?
Скільки має тривати самоізоляція та коли робити тест на COVID-19: головне із брифінгу Ігоря Кузіна