Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


«Тих, хто проти державної мови у Дніпрі є не більше 3%», — активістка

У Дніпрі бракує підтримки державної мови з боку місцевої влади.

Про це в коментарі ІА Вголос сказала ініціаторка і організаторка першого в історії Дніпра круглого столу «З питань функціонування і розвитку української мови у Дніпропетровській області», очільниця ГО «Український культурний центр» та мовна активістка Ляля Євтушенко.

«Я в силу певних обставин у вересні та жовтні 2020 року спілкувалася з багатьма мешканцями Дніпра. Абсолютно авторитетно заявляю, що людей, які хоч якось виступають проти впровадження державної мови у всі сфери суспільного життя, у Дніпрі мабуть не більше 3%. Всі інші позитивно ставляться до українізації, особливо у сфері дошкільної та шкільної освіти», — наголосила Ляля Євтушенко.

За словами активістки, у Дніпрі бракує пропаганди української мови, яка б показувала, що українцем бути модно та престижно.

«На мій погляд, безперечно найшвидшим та найефективнішим способом була би пропаганда та роз’яснювальні й культурно-масові заходи, організовані талановитою й відданою українській Україні молоддю за підтримки та фінансування органів місцевого самоврядування. Також створення якісного, сучасного, цікавого аудіовізуального продукту, мотиваційних бордів, тощо, розміщених у торгівельних центрах, розважальних та освітніх закладах, парках, державних установах. Ці заходи мали б дуже відчутний ефект.

Ну і, звісно ж, публічна підтримка популяризації української мови з уст відомих популярних діячів, політиків, освітян, посадовців помітно вплинула б на громадські настрої щодо впровадження української мови. Я переконана в тому, що коли бути українцями стане модно й престижно, українці самі перейдуть на спілкування українською», — пояснила активістка.

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Національна культура та мова в Україні: зміни в громадській думці після року війни
«Українською, будь ласка»: молодь Дніпра організувала курси задля вивчення української
15 сервісів для вивчення української мови
У Дніпрі презентували платформу із онлайн-тестом на знання української мови та історії міста
Розбирали диктант та обговорювали контрнаступ ЗСУ: в обласній бібліотеці засідав розмовний клуб