Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


У питанні пенсій українці досі покладаються на державу, але невдоволені солідарною системою

68,5% виборців вважають, що життя у старості має забезпечувати держава та уряд, натомість 18,8% вважають відповідальними передусім самих себе. Водночас 47,3% українців готові на значне зменшення ЄСВ заради отримання доходів від заощаджень у майбутньому або витрат на поточні потреби.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Центром соціально-економічних досліджень CASE Україна.

Головну відповідальність за забезпечення життя людей у старості 68,5% громадян покладають на уряд, лише 18,8% — на них самих (разом з чоловіком/дружиною).

Накопичувальна чи солідарна пенсія: в чому різниця?

За нинішньої солідарної пенсійної системи податки, які сплачують працівники, одразу розподіляють між пенсіонерами. Жодного накопичення у солідарній системі не відбувається.

Накопичувальна система передбачає, що працівник відкладає частину заробітку на власний ощадний рахунок. На цьому рахунку гроші не лише накопичуються, а й заробляють відсотки. За 10–15 років вони додаватимуть до рахунку більше доходу, ніж щомісячні вирахування із зарплати. Працівник має певні права власності на пенсійні заощадження, зокрема може передати їх у спадок чи заповісти на благодійність. Вада накопичувальної системи в тому, що частина працівників не накопичить суми, яка забезпечила б їхні потреби до кінця життя, і їм доведеться доживати у крайній бідності (або сподіватися на допомогу дітей, благодійних фондів чи інші недержавні джерела). Існує також ризик, що внаслідок економічної кризи пенсійні заощадження знеціняться.

У більшості розвинених країн діє поєднання трьох систем. По-перше, кожен працівник зобов’язаний платити щомісячні внески для підтримки солідарної системи, по-друге, обрати частку доходу (не нижче певної межі), яку платитиме на власний накопичувальний рахунок, а по-третє, працівник може добровільно робити заощадження у приватних пенсійних фондах.

Попри те, що переважна більшість опитаних не вважають, що люди самі повинні заощаджувати собі на старість, їхні відповіді на подальші запитання свідчать про краще ставлення до накопичувальної пенсійної системи, аніж до нинішньої солідарної.

Цікаво, що більш як чверть (26,4%) тих, хто вважає державу відповідальною за добробут пенсіонерів, хотіли б платити менше до Пенсійного фонду і заощаджувати ці гроші самостійно.

Відповідаючи на запитання про справедливість солідарної системи порівняно з накопичувальною, майже половина опитаних вважають більш справедливою систему, в якій у разі передчасної смерті платники мають право передати накопичені кошти у спадок, проте в разі нестачі накопичень на всю старість мусять погодитися на мінімальну виплату з бідності.

Цікаво, що більш справедливою передачу накопичень у спадок назвали також 45,8% тих, хто покладає відповідальність за життя в старості на державу та уряд.

Відповідаючи на запитання про очікуване скорочення доходів на пенсії, більш як третина опитаних зазначили, що очікують на скорочення доходів більш як утричі. Загалом більше половини виборців очікують на відчутне скорочення доходів на пенсії — у півтора рази й більше.

Детальніше про результати дослідження

Дослідження спирається на опитування громадської думки, яке проводив Київський міжнародний інститут соціології 6–8 лютого 2021 року методом телефонного інтерв’ю. Вибірка репрезентативна для дорослого населення України віком 18 років і старше. Статистична похибка вибірки для всього населення (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50% (1,5% — для показників, близьких до 10%).

Дослідження оплачено внесками читачів проекту «Ціна держави».

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Соціальна політика в Україні у воєнний час: результати дослідження
Яке місце Україна посідає у рейтингах та індексах прозорості
Як підтримують Україну країни ЄС?
Наскільки ефективно працюють антикорупційні органи? Результати дослідження
Місто Дніпро – лідер у рейтингу кримінальних міст України