Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Як відбуватиметься перепрофілювання шкіл у Дніпрі

На заклади загальної середньої освіти очікує перепрофілювання. Це вимога чинного законодавства України «Про повну загальну середню освіту», відповідно до якого початкова школа, гімназія, ліцей, спеціальна школа, навчально-реабілітаційний центр зможуть забезпечувати таку освіту.

За законодавством, кожна дитина має право на здобуття початкової та базової середньої освіти (1-9 класи) у найбільш доступному та наближеному до її місця проживання закладі. Тоді як за учнями старшої школи територія обслуговування не закріплюватиметься. Учні 9-х класів обиратимуть заклади для продовження освіти за бажанням (ліцеї, коледжі, технікуми, тощо).

Серед основних тез згаданого закону – з 1 вересня 2024 року початкова школа функціонуватиме як окрема юридична особа або структурний підрозділ гімназії (5-9 класи). Специфіка ліцею (10-11 (12) класи) – профільність. З огляду на це вже через три роки (2024/2025 н. р.) у гімназіях, які можуть стати структурними підрозділами ліцеїв, не повинно бути початкової школи.

«У зв’язку з цим з 1 вересня цього року такі школи вже не набиратимуть перші класи. Для поетапного переходу до профільної школи, окрім 6 комунальних ліцеїв, які працюють у місті багато років, плануємо у нинішньому році створити ще 30 ліцеїв, з них 25 зі структурним підрозділом — гімназія. До речі, на території міста загальну середню освіту також надають 5 академічних ліцеїв обласного підпорядкування, 12 закладів професійно-технічної освіти та 13 коледжів», — розповіла під час прямої телефонної лінії 3 березня заступниця начальника управління освіти департаменту гуманітарної політики ДМР Олена Яковенко.

За її словами ті школи, де чисельність учнів 9-х класів, які бажають продовжувати навчання у 10 класах, невелика, 10-ті класи набирати не будуть. Таких шкіл у місті 29. Цим закладам заплановано змінити тип на гімназію.

«Інші школи (їх понад 120) у цьому році продовжуватимуть набирати 10-ті класи з урахуванням усіх бажаючих учнів. Для того, щоб перехідний період був лояльним у часі і реформа не стала для учнів, батьків несподіванкою, реалізація реформи розрахована на тривалий час. З 2027 року учні 9-х класів зможуть вступати у ліцеї за програмою трирічної профільної школи (10-12 класи). Наразі вже створено проєкт мапи ліцеїв та гімназій у місті, яку буде представлено на колегії управління освіти та профільній депутатській комісії міськради. А вже з наступного тижня заплановано проведення зустрічей з батьківською громадськістю щодо роз’яснення тонкощів перепрофілювання шкіл», — додала Олена Яковенко.

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: На Дніпропетровщині дітей-переселенців зараховуватимуть до школи за спрощеною системою
Школа Дніпропетровщини виграла мініприз національного конкурсу «Вакциновані й відкриті»
Традиційна чи дистанційна: якій формі навчання надають перевагу школярі?
У Кам’янському запроваджують пілотний проєкт «Бюджет участі. ДІТИ»
На Дніпропетровщині за програмою «Велике будівництво» будують та реконструюють з десяток шкіл і садочків