Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Під час карантину збільшилася кількість скарг про порушення прав громадян

Наслідки пандемії COVID-19 та карантинних обмежень, запроваджених задля запобігання її поширенню, загострили проблеми додержання прав людини і громадянина в Україні.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

«Так, у I кварталі 2021 року до Уповноваженого ВРУ з прав людини надійшло 14708 повідомлень про порушення прав громадян. За аналогічний період 2020 року таких звернень було вдвічі менше — 8719.

Що стосується звернень на гарячу лінію Уповноваженого ВРУ з прав людини, то цього року у порівнянні з минулим їхня кількість зросла у 16 разів. А саме, у першому кварталі 2020 року було 285 звернень, а вже цього року — 4663«, — зазначила Людмила Денисова.

Третина звернень – 5346, стосувалися порушення інформаційних прав громадян. Майже 4 тисячі — соціальних і економічних прав та 2152 — процесуальних прав.

Найчастіше українці скаржаться на необґрунтовані відмови органів влади в наданні інформації, таким чином порушуючи фундаментальні можливості та потреби кожної людини в доступі, використанні, розповсюдженні та захисті необхідного для її життєдіяльності обсягу інформації. Водночас кількість звернень до Уповноваженого свідчать про неоднозначні та суперечливі правові положення у перелічених законах, прогалини, які породжують неоднакове їхнє правозастосування як запитувачами інформації, так і її розпорядниками.
Як зазначає Людмила Денисова, системного характеру також набули проблеми, пов’язані з наданням медичної допомоги, здійсненням підприємницької діяльності тощо.
Актуальною залишається проблема невиконання судових рішень в Україні, що пов’язано з неналежним виконанням посадових обов’язків державними виконавцями, їхньою завантаженістю, неналежним матеріально-технічним забезпеченням органів державної виконавчої служби тощо.

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: МОН рекомендує перевести студентів та учнів 5-11 класів на дистанційне навчання
Дніпропетровщину перевели до «жовтої» карантинної зони
Правила роботи у жовтому та червоному рівнях епіднебезпеки
Як українці дотримуються заходів безпеки проти COVID-19: результати опитування
Як організувати ефективну роботу консультативно-дорадчих органів (ВІДЕО)