Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Послуги з реєстрації актів цивільного стану повернули в усі громади: Парламент прийняв законопроєкт №4382

29 квітня Верховна Рада України прийняла в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права громадян на доступ до державної реєстрації актів цивільного стану у зв’язку з укрупненням територіальних громад» (№4382). Про це повідомляє Децентралізація.

«Законопроєкт потрібно було негайно приймати. Адже коли менші міста, села, селища об’єдналися у територіальні громади з містами обласного значення – вони втратили повноваження з реєстрації актів цивільного стану. Так, наприклад, якщо раніше мешканець села міг зробити лише два кроки до своєї сільської ради, щоб зареєструвати смерть близької особи або ж шлюб чи народження дитини, то зараз потрібно долати подекуди 30-40 км до адміністративного центру новоутвореної громади, щоб це зробити у підрозділі ДРАЦС Мін’юсту», — пояснила авторка законопроєкту, народна депутатка Лариса Білозір.

За її словами, законопроєкт пропонує надати територіальним громадам, утвореним на базі міст обласного значення, принаймні базові повноваження у сфері ДРАЦС: реєстрацію народження, шлюбу, смерті.

«Потрібно взяти до уваги, що сфера РАЦС – це досить масові послуги. Народжуваність в Україні в рік складає біля 300-400 тисяч осіб. Кількість померлих у 2019 році склала понад 580 тисяч осіб, що відносить потребу у державній реєстрації таких фактів до числа найзатребуваніших. У разі наявності таких повноважень у всіх ОМС, полегшиться інтеграція цих послуг у ЦНАП, їхнє надання у старостинських округах. Тобто багато мешканців України можуть і не відчути негативного впливу, а такі швидкі послуги як державна реєстрація народження, смерті і далі будуть надаватися швидко (за один візит) та максимально близько до громадян», — вважає Лариса Білозір.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Адмінпослуги та адмінпроцедура: підсумки березня
ЦНАПи Дніпропетровщини отримали ще 3 мобільні валізки від міжнародних партнерів
Понад 1 тис консультацій та адмінпослуг за місяць надають на Дніпропетровщині завдяки мобільним ЦНАПам
Експерти дослідили якість сервісу в управліннях соцзахисту: результати опитування
Як змінилась робота ЦНАП в умовах війни? Результати дослідження