Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Сортування сміття у Дніпрі: баків не вистачає, а пункт прийому вторсировини складно знайти

У Дніпрі не розвинений роздільний збір побутового сміття, а здача вторсировини до пунктів прийому у більшості людей асоціюється із жебрацтвом. Про це в ефірі Українського радіо Дніпро повідомив активіст Кирило Черкашин.

Теоретично ми розуміємо про важливість розподілу сміття, а от на практиці це у нас на дуже низькому рівні. По-перше, нелегальні пункти прийому вторсировини асоціюються з місцем скупчення людей без постійного місця проживання. Також є стереотип “Що про мене подумають, коли побачать, що я здаю той чи інший непотріб”. Тому якщо вам соромно нести сміття до пункту, просто розсортуйте його і залиште біля сміттєвого баку”, — говорить Кирило Черкашин.

Як повідомив директор департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Олег Семенко, міська влада питанням сортування сміття почала активно займатися з 2010 року.

З 2010 року ми почали збирати 150 тонн пластику на місяць. Розпочали уроки в школах із сортування сміття. За цей час отримали підтримку від активістів та волонтерів. Зараз все сміття, що ми збираємо у населення, ми веземо на полігон, там обробляється 10-12% відсотків сміття, все інше, поки що йде під захоронення«, — розповів посадовець.

За словами Олега Семенка, створення пунктів прийому вторсировини полегшує процес переробки сміття і якщо така система працюватиме по всьому місту, то можна переробляти 25 % непотребу і це будуть середньоєвропейські показники.

«Ми працюємо над тим, що зробити максимально зручні умови для мешканців: відкриваємо пункти поряд з будинками, щоб їм було не далеко йти, ставимо урни для розподілу сміття«, — зазначає директор депаратменту екополітики.

Втім, як зауважив Кирило Черкашин, баків для розподілу сміття недостатньо. Як приклад наводить проспект Івана Мазепи, там облаштовано 3 пункти прийому вторсировини. А от баків для розподілу сміття він там не бачив.

Немає баків для розподілу сміття і на ж/м Лівобережний-3, а знайти пункти вторсировини досить не просто. Про це повідомив мешканець масиву Вадим Водопьян.

«Щоб здати макулатуру я тричі об’їздив житловий масив, розпитував у людей, вони також не знали. Потім я побачив, як літній чоловік ніс великий пакунок картону, у нього і дізнався про пункт. Я так зрозумів, що це єдиний пункт вторсировини на Лівобережному-3«, — сказав Вадим Водопьян.

Щодо цін, то як розповів Кирило Черкашин, кілограм паперу зараз коштує 3,5 гривні, пластику — 5 гривень. 1 кг пластику — це приблизно 20 пляшок.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Папір, скло, пінопласт, пакети. У Дніпрі запрацювала станція сортування вторсировини
«Треба починати з себе»: у молодіжному центрі Дніпра провели екомайстерклас
Супергерої проти сміття. Як громада на Дніпропетровщині навчилася сортувати відходи та дбає про екологію
Сортування сміття: досвід мешканців багатоповерхівок у Дніпрі