Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


На Дніпропетровщині батьки відстоюють право на реабілітацію дітей з інвалідністю

На Дніпропетровщині батьки дітей з інвалідністю зіткнулися з проблемою в питанні реабілітації своїх хлопчиків і дівчаток. Це пов’язано з тим, що цьогоріч на допомогу дітей з особливими потребами виділили на третину менше коштів, ніж у минулому році.

Про це в пресцентрі Відкритого розповіли Ольга Левченко та Наталія Ніколенко.

Батьки дітей з інвалідністю обурені неможливістю потрапити з дітьми на курси реабілітації. Тоді як в середньому дітям з психоневрологічними захворюваннями їх треба проходити мінімум 3-4 рази на рік.

«У моєї доньки діагноз ДЦП. І ми з року проходимо щороку розвиваючі процедури. До цього ми практично не стикалися з подібною ситуацією, але в цьому році нам просто відмовили. Пояснили — грошей немає. Хоча згідно з постановою №309 Кабміну кожна дитина має на це право хоча б раз на рік. Ми були записані на процедури в одному зі спеціалізованих закладів у Харкові з 12 липня. Але коли я звернулася до міського районного управління соцзахисту, то з’ясувалося: ми в черзі аж 73-ті. Більш того, там мені заявили: «Ну ви ж в минулому році вже були!» — розводить руками мама дитини з інвалідністю Наталія Ніколенко.

Волонтери кажуть, що безперервна комплексна реабілітація не завжди по кишені багатьом дітям та їхнім родинам. Тому в цьому випадку допомога держави була б дуже до речі.

«Минулоріч на реабілітацію Дніпропетровщині держава виділила 6,4 млн гривень. При тому, що реальна потреба становить 54 млн гривень — ці цифри озвучили в Департаменті соціальної політики області. Цього року для всієї України виділено 130 млн коштів, тоді як для Дніпропетровської області — на третину менше ніж торік — 4,16 млн гривень. І це незважаючи на те, що заявок надійшло в рази більше в порівнянні з минулим роком. Тривала відсутність реабілітації може спровокувати відкати в розвитку. Держава і так робить дуже мало для цих дітей — а зараз робить ще менше з кожним роком, і ця ситуація дуже лякає», — пояснила файндрейзер БФ «Помагаєм» Ольга Левченко.

Фахівці відзначають, що насправді багато батьків дітей з інвалідністю навіть не знають про це право на допомогу від держави. Друга проблема — вже вище названа, опір соціальних служб. Для того, щоб привернути увагу до цієї проблеми, батьки організували флешмоб у соцмережах # МаюПравоНаРеабілітацію. А також написали інформзапит до міського та обласного департаментів соцполітики, Міністерства соцполітики і Фонуд соціального захисту інвалідів.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: У Кривому Розі запустили інклюзивний курс гончарства для дітей із синдромом Дауна
Дніпро піклується: як безкоштовно отримати реабілітацію для дітей
Ставай Різдвяним ельфом: новорічна акція для дітей з інвалідністю у Дніпрі
Андрій Пінчук: лише 1 % дітей з інвалідністю Дніпропетровщини отримали кошти на реабілітацію
У Дніпрі діти з інвалідністю разом з батьками створили виставу