Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


На Дніпропетровщині оцінили центри для людей з наркозалежністю: рекомендують лише 4 з 300

Моніторингова група оцінила реабілітаційні центри для людей з наркозалежністю на Дніпропетровщині: рекомендують лише 4 з 300.

Про це в інтерв’ю Відкритому розповіли регіональний координатор проєкту REAct у Дніпропетровській області Леонід Власенко та регіональний представник Всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежністю «ВОЛНА», документатор проєкту REAct Руслан Воєводов.

Наркозалежність – це хвороба, а не злочин. Боротьба з наркотиками ведеться десятиліттями та доводить, що силові методи боротьби є безрезультатними. В Україні досі існують негуманні підходи, які порушують права людей, непоодинокі факти катування та ув’язнення наркозалежних у приватних реабілітаційних центрах.

«Усього на Дніпропетровщині існує близько 300 реабілітаційних центрів для людей з наркозалежністю. Однак моніторингова група, яка проводила оцінку цих центрів у нашій області, рекомендує лише 4 з них. Більшість центрів закритого типу і вони не доступні навіть для членів моніторингової групи. До мене неодноразово звертались з повідомленнями про порушення прав та катування в таких місцях», — прокоментував Руслан Воєводов.

Зараз на розгляді у парламенті два законопроєкти: #5715-1 від 13.07.2021 та #5715 від 29.06.2021, які мають на меті змінити законодавство, яке начебто надасть можливість повернення до повноцінного життя людям з наркозалежністю.

«Ці законопроєкти пропонують людям, які скоїли нетяжкий злочин або злочин середньої тяжкості, пройти перед звільненням реабілітацію. Однак примусове лікування неефективне. Також ці законопроєкти мають пункт стосовно нових програм, за якими буде відбуватись лікування, але самих програм зараз не існує і що в них напишуть – незрозуміло», — розповів Леонід Власенко.

Також говорили про те, що в Україні не існує реабілітаційних центрів для підлітків з наркозалежністю.

Щоб повідомити про випадок порушення вам потрібно перейти за посиланням: https://react-aph.org/report-about-human-rights-violations/, обрати країну та дотримуватися інструкції.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: ПГ «СІЧ» долучилась до участі в акції за зміни репресивної наркополітики «Підтримати. Не карати!»
У Дніпрі провели акцію до Дня пам’яті людей, які загинули в результаті передозування