Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Освіта в Україні чи за кордоном? Думка українців

40% українців вважають, що саме зарубіжні навчальні заклади забезпечують більш високий рівень знань, тоді як українські назвали 15% опитаних.

Про це свідчать результати липневого соціологічного опитування, проведеного R&B Group.

Третина респондентів (33%) вважають, що рівень знань в українських і зарубіжних навчальних закладах приблизно однаковий, а кожен десятий (12%) не визначився з цього питання.

Слід відзначити, що порівняно із 2017 р. помітно зменшилася кількість тих, хто вважає рівень знань в українських навчальних закладах загалом кращим, та помітно зросла кількість тих, хто вважає рівень знань в Україні і за кордоном однаковим.

Значно частіше рівень знань в українських навчальних закладах вважають кращим мешканці сільської місцевості та західного і східного регіонів. Натомість потенціал зарубіжної освіти вище оцінюють українці у віці до 40 років та мешканці Західної України, серед яких найменше тих, хто вважає якість української та зарубіжної освіти приблизно однаковою.

Разом із тим майже половина українців (49%) вважають, що в Україні також можна отримати гарну освіту, тоді як протилежної точки зору дотримується лише кожен десятий респондент (12%). Третина (31%) вважають, що отримати гарну освіту в Україні наскільки можливо, настільки й ні, а ще 8% – не визначилися. Порівняно з 2017 р. думка українців з цього питання суттєво не змінилася.

Найбільші відмінності в думках щодо того, чи можливо отримати гарну освіту в Україні, пов’язані з місцевістю і регіоном проживання. Так, значно менше тих, хто вірить у можливість гарної освіти в Україні проживають у містах (крім обласних центрів) та у східному регіоні. Натомість найбільше таких в обласних центрах, західному та південному регіонах.

Найбільше українці хотіли б дати освіту своїй дитині саме в Україні (22%). Далі за уподобаннями йдуть США (13%), Німеччина і Швеція (по 10%), Канада і Польща (по 7%), Англія, Чехія, Франція (по 2%). При цьому 15% опитаних вважають, що де навчатися повинна вирішувати сама дитина, а ще 8% – не визначилися.

Опитування проводилося у період з 10 по 21 липня 2021 року. Опитано 1813 респондентів у віці від 18 років і старше. Вибірка репрезентує населення України за статтю, віком, типом населеного пункту і регіоном проживання (за винятком непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей, АР Крим, і м. Севастополь). Метод опитування – особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Максимальна похибка вибірки не перевищує +/-2,4%.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Які спеціальності цікавлять майбутніх вступників: результати опитування
Технічний університет з Маріуполя відновить роботу в Дніпрі
Вступ-2021: на які спеціальності збільшено обсяги держзамовлення
Консолідований рейтинг вишів України 2021: які місця посіли заклади Дніпропетровщини
Найкращі іноземні заклади вищої освіти зможуть відкрити філії в Україні