Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Трансформація ЦНАП: кількість Центрів у громадах зросла втричі

Мережа центрів надання адмінпослуг при органах місцевого самоврядування зросла на 323%, порівнюючи з I кварталом минулого року.  Завдяки цьому мільйони українців вперше отримали держпослуги у своєму населеному пункті. 

Мінцифра координує трансформацію ЦНАП у межах реформи децентралізації. Трансформація передбачає відкриття нових ЦНАП при органах місцевого самоврядування та ліквідацію при райдержадміністраціях. Ключове в цьому процесі — забезпечити безперервність надання послуг та уникнути так званих “білих плям”, коли один ЦНАП вже припинив працювати, а інший ще не відкрився.

“Територіальна доступність — один із ключових критеріїв якості будь-якого сервісу. Ми працюємо над тим, щоб візит кожного українця за адмінпослугами був таким же невимушеним і простим, як і похід до супермаркету. Трансформація мережі ЦНАП — це ще один крок до амбітної мети Мінцифри — понад 3,5 тис. точок доступу до адмінпослуг”, — підкреслила Людмила Рабчинська, заступниця Міністра цифрової трансформації України.

Саме для цього були створені методичні рекомендації та план щодо трансформації, скоординувано органи місцевого самоврядування і райдержадміністрації та проведено серію навчальних вебінарів для підготовки працівників ЦНАП.

Результати вже можна спостерігати у статистиці з моніторингу ЦНАП за II квартал цього року. Кількість ЦНАП, утворених органами місцевого самоврядування, зросла більш ніж втричі — з 707 до 2281 точки доступу. З них 223 відкрилися в межах трансформації ЦНАП райдержадміністрацій. Зараз як жителі міст-мільйонників, так і мешканці невеликих сіл та селищ можуть отримати адмінпослуги у 936 Центрах, 104 територіальних підрозділах, 1217 віддалених робочих місцях та 24 мобільних ЦНАП.

У 22-х областях органи місцевого самоврядування у всіх “колишніх” райцентрах утворили нові ЦНАП. Серед них — Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Закарпатська, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька та Чернігівська області.

До кінця 2021 року залишилося утворити по одному ЦНАП органів місцевого самоврядування в “колишніх” райцентрах Запорізької та Одеської областей.

Трансформація ЦНАП РДА в ЦНАП ОМС реалізується за експертної підтримки SURGe, що фінансується Урядом Канади, та Програми ULEAD з Європою.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Адмінпослуги та адмінпроцедура: підсумки березня
ЦНАПи Дніпропетровщини отримали ще 3 мобільні валізки від міжнародних партнерів
Понад 1 тис консультацій та адмінпослуг за місяць надають на Дніпропетровщині завдяки мобільним ЦНАПам
Експерти дослідили якість сервісу в управліннях соцзахисту: результати опитування
Як змінилась робота ЦНАП в умовах війни? Результати дослідження