Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Як змінювалася позиція України в рейтингу «сили паспорта»

Henley Passport Index – рейтинг країн за рівнем свободи пересування, яку вони надають своїм громадянам (можливість відвідувати інші країни без візи або з отриманням візи після прибуття), розроблений компанією Henley & Partners спільно з Міжнародною асоціацією повітряного транспорту (ІАТА). Бали кожної окремої країни – це кількість країн, до яких безперешкодно можуть в’їхати її громадяни.

«Слово і діло» дослідило, як змінювалася позиція України в цьому рейтингу протягом останніх десяти років.

Десять років тому, у 2011-му, громадяни України мали змогу відвідувати без віз 69 країн. У рейтингу наша країна посідала 63 місце. До 2014 року кількість безвізових напрямків збільшилася на 10 і становила вже 79. Україна піднялася відповідно на 53 позицію.

Саме у 2014 році активно відновилася робота з отримання безвізового режиму з ЄС. У березні 2014 року було підписано політичну частину Угоди про асоціацію України та ЄС, у червні ‒ економічну. Тільки у 2016-му Європейська комісія внесла на розгляд Ради ЄС та Європейського парламенту законодавчу пропозицію про включення України до переліку держав, громадяни яких не потребують віз для короткострокових поїздок до держав Шенгенської угоди.

У 2015-му році кількість безвізових напрямків лишилася на позначці 79, а рейтингова позиція впала до рівня 2011 року, тобто знову становила 63 бали. З 2015 по 2017 роки, незважаючи на військовий конфлікт на Сході, кількість безвізових напрямків незначно, але все ж таки збільшувалася ‒ з 79 до 82. У 2017-му Україна посідала у рейтингу 58 сходинку.

Підписання ж довгоочікуваної угоди про безвізовий режим України з ЄС відбулося у Страсбурзі 17 травня 2017 року. Ця подія миттєво позначилася на рейтингових позиціях України і вже у 2018-му кількість країн, до яких українці могли в’їхати без віз збільшилася відразу на 46 напрямків і становила 128. У рейтингу український паспорт зайняв 41 місце. 2019-го ситуація трохи погіршилася ‒ безвізових напрямків стало 126, а позиція у рейтингу впала до 43 місця.

Минулого року Україна трохи покращила показник 2018 року. У 2020-ому було 129 безвізових напрямків і 41 місце у рейтингу.

На сьогодні Україна має значний прогрес порівняно з минулим роком – додалося 8 напрямків і натепер їх 137. Цьогоріч ми посідаємо 37 місце у рейтингу «сили паспорта».

Загалом, за 10 років Україна збільшила показник безвізових напрямків майже удвічі, і піднялася у паспортному рейтингу на 26 позицій.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Як відновити втрачені документи?
Що робити, якщо втрачено документи під час війни
Україна на шість позицій піднялася в рейтингу паспортів
Україна стане першою країною у світі, що прирівняє цифрові паспорти до звичайних, — Михайло Федоров
Хто може отримати через ЦНАП у Дніпрі паспорт громадянина України відразу з номером картки платника податків