Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Дніпропетровська область: Перещепинська громада працює над стратегією розвитку

Перещепинська міська рада готується до другого засідання робочої групи з розробки стратегії розвитку громади. В цьому їй допомагає команда Дніпропетровського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Розвиток економічного потенціалу, ремонт місцевих доріг та відновлення соціальної інфраструктури, забезпечення ефективного управління освітньою, медичною, соціальною та культурною сферою, — кожен з цих напрямків діяльності громади вимагає значної уваги одночасно. Для того, щоб раціонально витрачати ресурси громади, необхідно знати потенціал і розуміти, в якому напрямку рухатися. Відповіді на ці та інші питання дає стратегія розвитку громади.

Ми сьогодні можемо запланувати масштабне будівництво за державні кошти, не задумуючись, за які гроші потім його будемо утримувати або завершувати. А якщо проведемо стратегічні сесії та «розкладемо наші цілі по поличках», то будемо мати структурований план і відповіді на всі важливі питання, — пояснив рішення про розробку стратегії громадою Перещепинський міський голова Ярослав Цвіркун. У першу чергу, на його думку, треба розвивати економіку громади, виробництво (відкривати пекарню, ковбасний цех тощо), створювати робочі місця та привабливі умови для молодих фахівців.

Ми маємо заробляти гроші для бюджету громади, а не проїдати їх, — підкреслив він.

Представники Перещепинської громади та Дніпропетровського регіонального офісу обговорили етапи підготовки до другого засідання робочої групи з розробки стратегії розвитку у громаді та основні його результати. Одним з них має стати сформульоване стратегічне бачення. Це ключовий меседж, в якому «зашиті» стратегічні цілі та «код» громади. Якщо чогось немає у баченні, то його не може бути і в стратегічній цілі.

Стратегія розвитку визначає план дій громади на найближчі 5-10 років. Документ буде реалістичним та робочим, якщо його напишете саме ви і для себе. Крім того, якщо ви маєте стратегію розвитку, то розумієте власні сильні й слабкі сторони, знаєте свої конкурентні переваги, а також маєте бачення, якою має стати громада в майбутньому, – зазначила керівниця Дніпропетровського регіонального офісу Програми «U-LEAD  з Європою» Олена Тертишна.

За її словами, стратегія розвитку не повинна бути ідеальною та універсальною, але має відповідати потребам громади, бажанням і думкам населення, а також бути зрозумілою кожному.

Завдяки системній та послідовній роботі громада буде рухатися в напрямку свого розвитку. Крім того, наявність стратегії розвитку дає переваги під час залучення інвесторів, участі в проєктах та конкурсах міжнародної технічної допомоги.

Нагадаємо, що ще дві громади Дніпропетровської області — Солонянська та Іларіонівська – завершують роботу над стратегіями розвитку за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». І вже найближчим часом проведуть фінальні засідання робочих груп та винесуть на обговорення напрацьовані документи.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Чотири громади Дніпропетровщини беруть участь у навчальному курсі «Кроки для спеціалістів. Управління проєктним циклом» від U-LEAD
Стань голосом своєї громади: реєструйся на зустрічі з командою Суспільного у громадах Дніпропетровщини
Освітяни Дніпропетровщини готуються до нового навчального року
Як повоєнна відбудова визначатиме розвиток регіонів
Павлоградська та Перещепинська громади розроблятимуть програми та плани комплексного відновлення територій за підтримки U-LEAD