Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Три пам’ятки культури Дніпропетровщини увійшли до програми «Велика реставрація»

Обласна філармонія ім. Когана, корпус мистецько-художнього коледжу на проспекті Яворницького в Дніпрі. Центр дитячої та юнацької творчості Металургійного району – в Кривому Розі. Такі пам’ятки архітектури регіону включили до переліку об’єктів «Великої реставрації». Про це повідомила заступниця голови Дніпропетровської ОДА Ольга Горб.

«В Україні за програмою Президента Володимира Зеленського «Велика реставрація» відроджують культурну спадщину. До проєкту відібрали і три пам’ятки архітектури Дніпропетровщини. Вони збудовані в першій половині ХХ століття. Кожна – у власному стилі, з оригінальними «цікавинками», – розповіла Ольга Горб.

Найстарша серед пам’яток регіону, обраних для реставрації, – «Будинок міської управи». Нині це один із корпусів Дніпропетровського фахового мистецько-художнього коледжу. Споруду звели у стилі віденського ренесансу на початку ХХ сторіччя. На той час вона була одна з найвищих у місті. Три поверхи увінчували 6 веж. Вони збереглися й донині.

Будинок обласної філармонії звели у 1913-му. На той час це була грандіозна споруда, яку місцеві називали «хмарочос». Це унікальна для України та світу пам’ятка, виконана у стилі модерн. Фасад – із округлими формами, високими вузькими вікнами.

Центр дитячої та юнацької творчості Металургійного району Кривого Рогу розташований у будівлі 30-х років минулого сторіччя. Спочатку це був «Клуб ділових зустрічей» заводу «Криворіжсталь». Споруда – із елементами радянського неокласицизму. Із великими колонами, мармуровими сходами.

«Спочатку тут був центр молодіжного дозвілля, а згодом – перший у місті Палац піонерів. Зараз – креативний простір для здійснення мрій маленьких криворіжців, – поділилася директорка закладу Олена Кравченко. – Реставрація відкриє нові можливості для дитячої творчості. А ще дозволить містянам насолоджуватися спорудою в первинному вигляді». 

Загалом до програми «Велика реставрація» увійшли 26 об’єктів із різних областей України.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Дніпропетровщина запропонувала включити до проєкту «Велика реставрація» чотири об’єкти
Усі об’єкти «Великого будівництва» у 2021 році будуть закінчені вчасно — Кирило Тимошенко