Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


«Це визнання того, що наша праця важлива». Дніпровські вчительки про Global Teacher Prize Ukraine

Двох вчительок з Дніпра відзначили на премії Global Teacher Prize Ukraine. Тетяна Вакулюк, яка працює вчителькою в обласній клінічній лікарні, отримала перемогу в номінації «Вибір серцем». Нагороду «Вчитель-новатор» отримала Наталя Власова. Вона викладає історію у Науковому ліцеї міжнародних відносин. Про те, чим важлива для них премія, як зацікавити учнів та як сприяти тому, аби професія вчителя була престижною, говорили з ними в ефірі програми “Сьогодні. Головне” на Суспільному Дніпро.

Про важливість відзнаки

Наталя Власова зазначає: премія Global Teacher Prize Ukraine дала відчуття казки, а ще — це поштовх для інших вчителів. За той час, поки вона їхала з Києва до Дніпра з отриманим великим сертифікатом, до неї підійшли три колеги, аби дізнатися, що потрібно зробити, аби і самим такий отримати.

Для мене це, по перше, визнання того, що те, що я роблю — важливо. Тобто не просто, що вчителі важливі, а важлива наша праця і те, як ми бачимо сучасну якісну освіту. І це натхнення, щоб далі використовувати новітні освітні технології, розвиватися, робити нашу освіту кращою”, — сказала Наталя Власова.

У мене незвична професія — лікарняний вчитель. Взагалі нас таких небагато, напевно. І я дуже рада, що звернули увагу на лікарняних вчителів, і що зараз йде багато програм, які допомагають працювати нам краще і давати дітям більше знань”, — додала Тетяна Вакулюк.

Тетяна Вакулюк розповіла: за освітою вона вчитель української та англійської мов. Лікарняним вчителем працює вже 9 років. І коли вперше прийшла на урок у лікарню, то розгубилася, адже у зведеному класі були учні віком від 6 до 18 років.

Я розгубилася, бо як же ж так: цього треба буковок навчити, а цьому вже про складнопідрядне речення пояснювати. Але розробила для себе таку певну методику, як кому давати знання і пояснювати. Спочатку я даю завдання старшим, а потім пояснюю меншим. Старші, до речі, теж залюбки допомагають в навчанні малим. І я розумію, що я вже від своїх учнів не можу піти, я їм потрібна”, — каже вчителька.

Про власні новації та розробки

Наталя Власова не лише шукає нові підходи у викладанні для учнів, вона розробила авторський курс для колег.

З 2016 року я займаюся впровадженням інноваційних технологій на уроках. Ця тема мені цікава. Знаючи про те, що у мене є певний багаж знань, який я вже мала на момент початку пандемії та дистанційного навчання, я вирішила, що мої знання стануть в пригоді іншим. Тим більше, що на першому етапі “дистанційки” навіть ЗУМ людей лякав. Я розробила курс “Як гейміфікувати процес навчання”: там є і про аркадні ігри, і про комікси, як це все робити, за допомогою яких програм. Записала цей курс з відео та поясненнями, він пройшов перевірку, після чого його розмістили на спеціальній платформі. Абсолютно безкоштовно його можна пройти, опанувати усі ці технології й отримати сертифікат про підвищення кваліфікації”, — говорить вчителька.

У ефір на скайп-зв`язок також вийшов тогорічний переможець у номінації “Найкращий вчитель” — вчитель початкових класів Кам`янської школи Андрій Олійник. У липні 2021 року він став директором школи.

Впроваджувати щось складно, але я намагаюся запровадити власні традиції у школі. Такі, як День здоров`я. Ми цього року вперше за 15 років виїхали до лісу на захід, присвячений Дню фізичної культури. Багато проєктів щодо шкільного парламенту, діти захоплені ними, беруть участь у міських проєктах. Багато всього, але мало часу”, — сказав Андрій Олійник.

“Навіщо мені це?” Як зацікавити учнів своїм предметом

Ми всі чули цю фразу від учнів. Не вірю, що є вчитель, який не чув такого. І коли дитина приходить, то розуміє, що перед нею купа предметів, і не завжди ці предмети їй цікаві. Чи дає школа практичні навички? Дає. Більш того, завдання сучасного вчителя — ці навички поєднувати і давати у комплексі. Сучасні методики, які вчитель використовує на уроці, направлені на це. Я, наприклад, історик. Я приходжу на урок розповідати про події Другої світової війни чи події Середньовіччя. А дитина каже: “Та воно було сто років тому, нащо воно мені”. І тоді ти повинен дати зрозуміти: нащо воно людині потрібно. Тобто дати зрозуміти цінність історії, які висновки ми робимо з тих подій і яких помилок можемо уникнути в майбутньому, дати зрозуміти, що це творення нації. Дати зрозуміти, що без цього людина не може розвиватися і бути конкурентоспроможною. І це стосується будь-якого навчального предмета. І дати відповідь на оте питання “Навіщо?”. Якщо дитина буде розуміти, навіщо їй ці знання, то вона буде вмотивована вчитися”, — говорить володарка відзнаки “Вчитель-новатор” Наталя Власова.

Та, на думку Андрія Олійника, на жаль, не всі вчителі готові сьогодні бути креативними та викладати предмет так, щоб учням хотілося його відвідувати. Найстрашніше, коли вчитель приходить на роботу, як робітник на завод, якому потрібно відпрацювати певну кількість годин, а потім він вільний. З таким підходом бути хорошим вчителем складно.

Тетяна Вакулюк переконана, що самим вчителям потрібно постійно розвиватися.

Не можна вивчитися за п`ять років і усе життя давати знання, які отримав в інституті. Мені хочеться, щоб я прийшла і розповіла дітям щось новеньке, чого вони ще не чули, щоб у них загорілися від цікавості очі. Тому я багато читаю і дивлюся, аби передати ці знання дітям”, — говорить переможниця номінації “Вибір серцем”.

Усі троє погоджуються: для підняття престижу професії вчителя і самим вчителям треба вдосконалюватися, і мати такі відзнаки, які б заявляли про важливість їхньої праці на всю країну.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Вчителька з Дніпра здобула відзнаку в номінації «Вчитель-новатор 2021» на Global Teacher Prize Ukraine
Вчителька з Дніпра отримала нагороду в номінації «Вибір серцем» на Global Teacher Prize Ukraine
Вчитель з Дніпра увійшов до ТОП-10 кращих учителів країни