Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


З 1 жовтня понад мільйон українців оформили е-лікарняні

З 1 жовтня Україна повністю перейшла на електронні лікарняні. 

За два тижні лікарі в  закладах охорони здоров’я сформували понад 1,7 млн електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. І понад 1,1 млн електронних листків непрацездатності було видано на їхній основі. Із них роботодавцями було передано до Фонду соціального страхування України на оплату 164 тисячі листків непрацездатності, на суму 267,5 млн гривень.

“Електронні лікарняні — один із найважливіших кроків впровадження режиму без паперів у сфері охорони здоров’я. Реформувати їх намагалися майже 10 років. І цифра у понад мільйон е-лікарняних за два тижні — підтвердження того, наскільки ця послуга була необхідна українцям впродовж останніх років. Цифровізація допомагає зменшити навантаження на лікарів та спростити отримання страхових виплат. До того ж це спрощення життя для пацієнтів, адже тепер не потрібно йти у лікарню після одужання, щоб закрити лікарняний”, — зазначив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Е-лікарняні розділяються на дві частини. Медичний висновок про тимчасову непрацездатність — це документ, який видається після обстеження лікаря. У ньому міститься загальний діагноз. Лікар створює його в електронній системі охорони здоров’я та підписує за допомогою свого електронного підпису. Ви отримаєте про це смс-повідомлення. Звідти за кілька секунд дані потрапляють до реєстру Пенсійного фонду. І там формується електронний листок непрацездатності — це саме той документ, за яким нараховуються виплати. Про це ви також отримаєте повідомлення на телефон вже від ПФУ. Роботодавець зможе побачити ваш лікарняний на порталі ПФУ у кабінеті страхувальника.

Проєкт реалізується Мінцифрою спільно з МОЗ, НСЗУ, ПФУ, Мінсоцполітики, Фондом соцстрахування, та за підтримки Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарією.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Пацієнти з COVID-19 можуть оформити е-лікарняний дистанційно
Українці оформили е-лікарняних на суму понад 1 млрд грн
Е-лікарняний: важливі роз’яснення для пацієнтів
З 1 жовтня Україна перейшла на е-лікарняні: відповіді на найпоширеніші запитання
МОЗ відтерміновує повний перехід на електронні лікарняні