Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Містобудівна рада Дніпра: де побудують новий житловий масив, висотну вежу та ЖК

На Слобожанському проспекті може сформуватися новий житловий масив, а старий квартал у центрі міста отримає новий імпульс розвитку з будівництвом трьох багатофункціональних комплексів. Про що йшлося на черговому засіданні містобудівної ради Дніпра, пише Деньги. Информатор.

Старому кварталу нове життя

Практично на кожному засіданні містобудівної ради розглядається черговий Детальний план території. Такими концептуальними документами задається перспектива розвитку території, а також спорудження на ній нових об’єктів з урахуванням наявної містобудівної ситуації.

Не стала винятком і чергова містобудівна рада, на якій архітектор Юрій Єрошек представив Детальний план території, обмеженої вулицями Гончара, Паторжинського, Жуковського, Чернишевського.

План охоплює територію у 3,78 гектара, на якій представлена змішана забудова як із житлових будинків різних епох, так і адміністративних, торговельних і промислових. У глибині кварталу розміщено підприємство «Медтехніка», власник якого вже замислюється про його винесення з центральної частини міста й будівництво на його місці нового об’єкта.

Не секрет, що поштовхом для розробки чергового ДПТ стають плани інвесторів. При цьому розробники таких планів прагнуть максимально врахувати інтереси як інвесторів, так і власників житла й об’єктів, розташованих на даній ділянці.

Наразі квартал представлений різностильовою забудовою різних часів і принципів, зазначив Юрій Єрошек. Розробляючи Детальний план, ми прагнули першочергово захистити інтереси власників і не ставити їх у ситуацію, в якій вони не зможуть вільно розпоряджатися своїм житлом і земельними ділянками.

Розроблений ДПТ у цілому дбайливо ставиться до сформованої структури кварталу, але передбачає будівництво трьох нових багатофункціональних комплексів. Один з них, у районі перехрестя вулиць Гончара та Паторжинського, інвестори планують почати будувати в найближчому майбутньому. Ще два, по червоній лінії вулиць Жуковського й Чернишевського, в рамках ДПТ були представлені як перспективні.

Проєкт архітекторки Ольги Подушкіної передбачає будівництво нового офісножитлового комплексу по вул. Гончара, 18-22 / Паторжинського, 7. Першочергово інвестори мають намір звести будівлю безпосередньо в районі даного перехрестя. Воно пропонується з двох 5поверхових секцій заввишки до 20 метрів розташованої уздовж вулиці Гончара житлової і по Паторжинського, що йде вниз, офісної.

Загальна площа нової будівлі планується у 17 292 квадратних метра, причому площа офісної (майже 8 тисяч кв м) більше ніж утричі більша за житлову (2557 кв м).

У планах інвесторів ще й будівництво висотної житлової вежі на внутрішньоквартальній території. З урахуванням 5поверхового комплексу й висотної вежі в новому МФК плануються 176 квартир на 422 мешканця. Це дозволить підвищити кількість проживаючих у даному кварталі городян з нинішніх 514 до 936 осіб. Щільність населення кварталу підвищиться з нинішніх 135 осіб на гектар до 247-ми, що цілком укладається у встановлені нормативи.

Але збільшення числа жителів кварталу компенсується заходами з його озеленення. З нинішніх 0,5 га зелені насадження кварталу виростуть до 1,1 гектара.

Також у кварталі намічені серйозні зміни в розвитку велодоріжок і парковок.

У комплексі, який проєктується, будуть створені 300 паркомісць, що цілком позбавить цей район від дефіциту місць для стоянки автомобілів.

При новому МФК заплановані дитячий (259 квадратних метрів), спортивний та інші нормативні майданчики.

Розробники ДПТ не обмежилися включенням у план тільки згаданого комплексу, а й представили два перспективних МФК по червоній лінії вулиць Чернишевського та Жуковського.

По вулиці Чернишевського передбачається створення багатофункціонального комплексу, який на червону лінію вулиці буде виходити обсягами у 2-3 поверхи й дозволить зберегти фасади існуючих будівель. Підвищення поверховості такого комплексу намічено вглиб кварталу.

Цікаву пропозицію зробили автори ДПТ по вул. Жуковського. На цій вулиці ними включено у проєкт новий малоповерховий МФК, який з’єднає будівлі Апеляційного суду й житлового будинку.

Здається, інвестори в найближчому майбутньому представлять конкретні проєкти подібних об’єктів.

Членами містобудівної ради ДПТ було схвалено й підтримано.

На Слобожанському проспекті може вирости новий житловий масив

Але, крім цих планів, на містобудівній раді були представлені ще більш сміливі ідеї, що стосуються розвитку лівобережної частини Дніпра.

На Слобожанському проспекті інвестори планують створення нового мікрорайону, який захопить більшу частину цього проспекту й прилеглу до залізничних колій територію.

Архітектор Михайло Аліпов представив Містобудівний розрахунок житлового комплексу з вбудованими нежитловими приміщеннями по Слобожанському проспекту, 31 (замовник ТОВ «Аста»). При цьому Михайло розповів про серйозні плани інвестора на перетворення всієї сусідньої території:

Замовник володіє прилеглими до даної ділянки ТРЦ «Наша Правда» й автозаправкою, яку він не має наміру виносити з даного району. Цей об’єкт може стати початком великої програми з розвитку прилеглих територій, розрахованої на п’ять років. У рамках цієї програми планується інвестиційне освоєння територій по непарній стороні проспекту — від території Придніпровської залізниці до Будинку торгівлі зі створенням пішохідного бульвару, паралельного проспекту. А на протилежній частині Слобожанського проспекту планується створення нового мікрорайону з рекреаційною зоною, що прилягає до території Придніпровської залізниці.

Щодо стартового в цій концепції об’єкта, то він планується двохоб’ємний на ділянці в 0,38 га. На Слобожанський проспект комплекс буде виходити торговоофісною частиною, за якою побудують висотну 23поверхову житлову вежу. Площа забудови складе 1079 кв метра, загальна площа будівлі 13984 кв м (зокрема 8228 кв м житло).

У комплексі планується 136 однокімнатних квартир для 248 мешканців, підземний паркінг на 68 машиномісць (до яких додаються 10 місць на гостьовій стоянці), кафе й торговельні площі на першому поверсі офісноділової частини. На прилеглій території заплановані озеленення на 1514 кв метрів і дитячий спортивний та інші майданчики.

З величезним інтересом члени містобудівної ради поставилися до інформації про розвиток цього району в цілому.

Михайло Аліпов представив бачення розвитку цього району міста.

Цей концептуальний проєкт включає в себе створення нових мікрорайонів по непарній і парній стороні Слобожанського проспекту. При цьому передбачається облаштування пішохідного бульвару від нового об’єкта до Будинку торгівлі, зон озеленення уздовж ліній залізниці, пішохідного переходу над Слобожанським проспектом у районі «Нашої Правди».

Такі ідеї знайшли підтримку в більшості членів містобудівної ради.

Це місце давно чекає нових містобудівних рішень, вважає архітектор Ігор Соколов. Колишня заводська територія звільняється, і хочеться, щоб вона була наповнена новою якістю системного містобудівного розвитку. Спасибі Михайлу за цей сценарій розвитку подій!

Висотка потоваришує з Гнилокішью і трамваями

Михайло Аліпов представив не менш цікавий проєкт, що стосується вул. Луговської, 242. На замовлення ПП «Люкс Сервіс Дніпро» «Архітектурна майстерня Аліпов» виконала Містобудівний розрахунок житлового будинку на ділянці 0,43 га, що прилягає з західної сторони до Воронцовського ринку.

У цьому районі вже побудовані два висотних житлових будинки, і даний комплекс завершить формування цілісного ансамблю.

Житловий будинок запланований 25поверховим, заввишки у 82 метри. У ньому перший поверх відданий під паркінг на 22 автомобілі, а інші поверхи під житло: 144 однокімнатні квартири на 222 мешканця. Автор проєкту враховує можливий дефіцит паркомісць для мешканців нового комплексу, пропонуючи вирішити цю нестачу створенням багаторівневих паркінгів на прилеглій території.

Площа забудови нового об’єкту складе 892 квадратних метри, загальна площа будівлі 8318 кв м. На прилеглій території пропонується виконати озеленення на 944 кв м. Ця територія охопить і депресивну прилеглу ділянку, по якій протікає річка Гнилокіш і куди мешканці цього району роками скидали сміття. У перспективі тут буде красива й чиста рекреаційна зона.

Загалом проєкт члени містобудівної ради схвалили. Питання виникли лише щодо сусідства нового комплексу з лінією 9го трамвайного маршруту. Як запевнив автор проєкту, від міського управління транспорту отримані всі необхідні технічні умови для спорудження будинку. А лінія трамвая у найближчій перспективі стане шумопоглинаючою і малошумною.

Проєкт на Панікахи, 53 знов не отримав схвалення

Зовсім інші емоції серед членів містобудівної ради вирували при розгляді та обговоренні проєкту, що стосується забудови ділянки в районі вул. Панікахи, 53. На замовлення ПП «Старосельський» Містобудівний розрахунок споруди висотного житлового будинку за цією адресою зробило ТОВ «Друїд Проджект Бюро». Проєкт на містобудівній раді представила одна з його авторок, Анна Пазій.

Це вже не перша спроба освоєння даної, непростої в багатьох питаннях ділянки, що і визнала співавторка проєкту:

Після інших архітекторів нам дісталася непроста у багатьох відношеннях ділянка, поруч з якою розташовані лікарня, котельня, АЗС із газової заправкою та інші об’єкти, які накладають свої обмеження. Ми виконали велику технічну роботу, що враховує усі ці обмеження.

У результаті автори проєкту представили висотну будівлю у 20 поверхів, в якій підземний поверх розрахований на 32 авто, а на решті поверхів заплановані 144 однокімнатні квартири. Як із сумною іронією зазначили автори проєкту, архітектура будинку не претендує на особливу вишуканість, оскільки враховує обмеження навколишніх об’єктів.

Втім, до обговорення вигляду майбутньої висотки на містобудівній раді справа не дійшла. Вистачало інших проблемних питань.

Зокрема, кілька членів містобудівної ради висловили здивування з приводу того, що автори проєкту прагнуть добрати до нормативних кілкість паркомісць за рахунок сусідньої стоянки. Аналогічним чином автори проєкту намагаються вирішити й питання дефіциту зон рекреації. На тлі таких глобальних містобудівних питань були озвучені й проблеми доступу до будівлі, інсоляції ряду квартир, пожежної безпеки.

У підсумку авторам проєкту рекомендували його ретельно переробити і вже в новій версії представити на містобудівній раді.

«Краще менше, та краще»

Ця фраза відомого класика неодноразово згадувалася при розгляді проєкту, який не залишив байдужим жодного члена містобудівної ради. Про перспективу забудови даної ділянки говорять не тільки архітектори багато жителів Дніпра жваво й критично обговорюють це питання.

Архітектор Андрій Горбунов продемонстрував Містобудівний розрахунок житлового будинку по вул. Чернишевського. Даний об’єкт розташований на ділянці в 0,13 га, в районі перехрестя вулиць Чернишевського й Жуковського, навпроти старого корпусу Придніпровської академії будівництва та архітектури. На цій ділянці проєктом пропонується будівництво 8поверхового житлового будинку. У його цокольному поверсі пропонують розташувати паркінг на 25 автомобілів. На першому поверсі кафе, магазини, офіси. А вище них 59 квартир переважно однокімнатної категорії.

Саме знаковістю місця, на якому планують побудувати новий житловий будинок, і були викликані питання до автора проєкту.

Головне питання було в тому, на якій ділянці планується будівництво даного об’єкта. Вона розташована навпроти старого корпусу Придніпровської академії будівництва та архітектури. Зараз на цій ділянці поки що розміщений сквер, в якому відпочивала свого часу більшість членів містобудівної ради.

У процесі обговорення питання з’ясувалося, що дана земельна ділянка була продана в системі Прозорро більше місяця назад. Фірма, яка купила її, планувала будівництво тут супермаркету відомої мережі. Але в підсумку ділянку продали для побудови житлового будинку.

Представлений проєкт житлового будинку багатьох членів містобудівної ради не надихнув. Автору рекомендували знизити його поверховість, щоб будівля не домінувала над старим корпусом ПДАБА. І переробити зовнішній вигляд об’єкта, зробивши його пластику й колірне рішення не настільки яскравими.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Містобудівна рада Дніпра: де побудують нові вежі й відкриють «портал у майбутнє»
Новини містобудівної ради: де в центрі Дніпра побудують два великих ТРЦ з офісами й житлом
Містобудівна рада Дніпра: в центрі міста замість двох старих кварталів з’являться висотки й готелі
Містобудівна рада Дніпра: де з’являться нові «Парус», «Пізанська» вежа та мікрорайон
Градсовет Днепра: новая высотка на Набережной и небоскреб Левобережья