Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Перехід на індивідуальне опалення: як діяти дніпрянам та чи можливо отримати компенсації

У Дніпрі до 2023 року більше тисячі житлових багатоквартирних будинків мають перейти на систему індивідуального опалення. Згідно з рішенням міськради, люди можуть самостійно обрати між газовим та електричним опаленням. За словами жительки вулиці Європейської Людмили Рябцевої, будинок якої підпадає під це перехід, вартість таких робіт для неї занадто коштовна — 38 тисяч гривень. Про це повідомляє Суспільне.

Газова «автономка» — дорого, для електричної — застарілі мережі

Будинок, де живе Людмила Рябцева, один із 1055, які мають перейти на систему індивідуального опалення. Жінка звернулася до комунального підприємства “Теплоенерго”, написала заяву на відключення від центрального опалення. Звідти, розповідає, її направили до «Дніпрогазу», де повідомили, що вартість підключення газового опалення для її квартири становить 38 тисяч гривень.

Сказали йти готувати документи, і у нас безкоштовно тут ніхто нічого не робить. Вони обіцяють потім компенсацію зробити. Але хто там зробить компенсацію? Нам ніхто ніколи нічого не робить”, — каже Людмила Рябцева.

Ще один мешканець цього ж будинку, Олександр, заяву на перехід на індивідуальну систему опалення не подавав, бо, каже, не бачить альтернативного варіанту.

Перейти на газове опалення ми не можемо, бо поруч будівля виросла, вона повністю перекрила витяжку. І навряд чи газовики дадуть нам перейти на газове опалення. На електричне опалення ми теж не можемо перейти, лише через одну причину, що тут комунікаціям електричним вже понад 60 років. І якщо 40 квартир увімкнуть щось, на що вони перейдуть, то тут вся електропроводка згорить моментально”, – зазначає чоловік.

Адвокат Андрій Шестіріков зауважує, жителів цих будинків ніхто не примушував відмовлятися від централізованого опалення у цьому році. Згідно з рішенням міськради, вони мають змогу перейти на індивідуальне опалення до 2023 року. Тому те, що люди залишилися без опалення — їхній власний вибір.

Проблема полягає у тому, що після того, як ці мешканці відключилися самостійно від централізованого теплопостачання, вони наштовхнулися на величезні проблеми, пов`язані як і з підключенням до електромереж для опалення, так і з підключенням до газових мереж. У кожного із цих операторів… Вони, до речі, не є комунальними, вони є приватними. ДТЕК “Дніпровські електромережі” — акціонерне товариство, і Дніпрогаз теж акціонерне товариство. Вони, фактично, є монополістами на ринку, диктують свої умови, і виставляють досить великі кошти”, — говорить адвокат.

Компенсація для тих, хто не має заборгованості

Директор департаменту житлового господарства Дніпровської міськради Владислав Грицай пояснює: при відключенні від центрального опалення компанія-теплопостачальник надає власнику квартири документацію, у якій прописані наявні у його будинку технічні умови. З цим власник квартири звертається до “Дніпрогазу” або “Дніпровські електромережі” (обирають тип опалення люди самостійно). І вже ці компанії аналізують, чи відповідає будинок нормам, необхідним для підключення індивідуального опалення. Якщо ні — компанії проведуть роботи для приведення будинку у відповідність.

Все залежатиме від тієї потужності розрахункової, яка у нього стоятиме, у його обладнання. яке стоятиме. Від цього і залежатимуть і ті технічні умови, які видасть ДТЕК. По газу там інша історія: людина звертається до «Дніпрогазу» з отриманням технічних умов, і в залежності від того, який це будинок, яке обладнання людина передбачає встановити, йому також в технічних умовах «Дніпрогаз» самостійно розпише, виходячи зі своїх будівельних норм та правил”, — говорить посадовець.

На інформаційний запит Суспільного у “Дніпрогазі” надали відповідь, що отримання технічних умов, необхідних для встановлення опалювального котла, коштує 1100 гривень; в середньому 5 тисяч гривень обійдеться виготовлення проєктної документації. Далі, як вказано у відповіді на запит, складають попередній кошторис усіх робіт, однак, сума не вказана. Для встановлення газового обладнання необхідно звернутися до “Дніпрогазу” з документами, повний перелік яких вказаний на їхньому сайті. За останні чотири місяці до газової компанії надійшло 124 заяви.

Звернення на встановлення електричного опалення має подавати керуюча будинком компанія в особистому електронному кабінеті, де є повний перелік необхідних документів. За словами керівника департаменту ДТЕК “Дніпровські електромережі” Дмитра Черкашина, за один кіловат додаткової потужності власник житла заплатить понад тисячу гривень — для будинків загальною потужністю до 50 кіловат, та понад 2 тисячі гривень — у разі загальної потужності більше 50 кіловат. На одну квартиру представник електрокомпанії радить збільшити потужність на 2 кіловати. Зараз у компанії заяв щодо переходу немає.

Мережі, що живлять будинки старого взірця, радянського періоду, при їхньому будівництві не враховувалися вимоги на електроопалення. Тому ці будинки і їхні мережі потребують обов’язкового укріплення, як внутрішніх, так і зовнішніх мереж. Тому перш ніж встановлювати індивідуальне електричне опалення у цих будинках, а також будинках, які були побудовані до 2005 року, потрібно збільшувати потужність електромережі, і робити техпереоснащення внутрішніх мереж. Це необхідно, щоб мережі не згоріли, а мешканці будинків не залишилися без тепла взимку”, — говорить Дмитро Черкашин.

Для дніпрян, які живуть у багатоквартирних будинках і перейдуть на індивідуальне опалення, передбачена повна компенсація витрат. За словами директора департаменту житлового господарства міськради Владислав Грицай, обмежень по сумам немає, головна вимога — відсутність у клієнта заборгованості за теплопостачання. Зараз заявина компенсацію подали11 людей, їх розглядає спеціально створена комісія.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Мешканцям Дніпра виплатять компенсацію за встановлене індивідуальне опалення. Подробиці
В Дніпрі мешканцям компенсують до 100 тис. грн витрат, пов’язаних з переходом на індивідуальне опалення
«Мережі не готові», — голова асоціації розвитку ОСББ про перехід на індивідуальне опалення у Дніпрі
Індивідуальне опалення. Про помилки Нікополя та заборону «автономки» у Кривому Розі
Індивідуальне опалення. Про вартість переходу для дніпрян та досвід мешканців Кам`янського