Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Чи були українці щасливими у 2021 та з яким почуттям зустрічають 2022 рік?

Більшість українців заявили, що були щасливими 2021 року. Так, 7% сказали, що були дуже щасливими, ще 46%, що були щасливими переважно. Переважно нещасливими були 27%, а зовсім нещасливими – 8%. Водночас кількість щасливих українців суттєво зменшилась порівняно з 2019-м, допандемійним роком, коли щасливих було понад 60%.

Про це свідчать результати загальнонаціонального дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 17 по 22 грудня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Щастя не в грошах… а в їхній кількості… Рівень щастя співвідноситься з матеріальним станом: заможніші респонденти значно частіше заявляли про те, що були щасливими впродовж року, аніж бідніші. Така сама залежність існує стосовно очікувань від майбутнього року: чим респонденти багатші, тим частіше вони очікують, що наступний рік буде кращим.

П’ята частина опитаних у 2021 році раділи за значні успіхи рідних, 17% зазначили, що  мали значні успіхи у роботі, навчанні чи творчості. Ще 13% у 2021 році здійснили цікаву подорож в Україні чи за її межами. Майже кожен десятий сказав, що протягом року поборов важку чи хронічну хворобу. Водночас майже 29% опитаних заявили, що жодних позитивних подій у їхньому житті 2021 року не сталося.

Українці зустрічають 2022 рік переважно з почуттям надії (43%) та тривоги (34%) щодо майбутнього держави.

Чоловіки на 6% частіше за жінок згадували про таку емоцію, як оптимізм, тоді як жінки більше за чоловіків відчувають страх (різниця 5%) та розгубленість (різниця 7%), коли розмірковують про долю країни. Віковий розподіл респондентів засвідчує, що чим молодше покоління, тим більше оптимізму та надії відчувають його представники порівняно зі старшими віковими групами. І навпаки, старші покоління частіше за молодших відчувають безвихідь, розгубленість, песимізм, тривогу та страх.

Починаючи з 2019 року, поглиблюється тенденція до зниження оптимістичних настроїв, радості, упевненості та надії серед громадян, коли вони думають про майбутнє України. Одночасно з тим спостерігається поступове зростання почуття безвихідності, розгубленості, песимізму та страху.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Соцопитування показало, скільки українців підтримують вступ України до НАТО
Опитування: українці підтримують вибори після війни
Соціологи зафіксували зростання довіри українців до російських наративів
Як почувається українська молодь?
Українці найбільше довіряють ЗСУ, Президенту, рятувальникам та СБУ: результати соцопитування