Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Жінки мають стати на військовий облік до кінця 2022 року: роз’яснення ЗСУ

Міністерство оборони ухвалило Наказ №313 про перелік професій для жінок та перебування їх на військовому обліку, щоб військові могли побачити жінок, яких можливо використовувати під час захисту України. Бігти жінкам вже зараз у військкомат жінкам не потрібно.

Про це сказав головнокомандувач Збройних сил генерал-лейтенант Валерій Залужний на презентації концепції нагородної системи головнокомандувача Збройних сил України до 30-ї річниці ЗСУ у Києві, повідомляє Суспільне.

Навіщо державі треба військовий облік жінок

«Назріла необхідність створення такого документа, який давав би змогу нам, військовим, бачити жінок, яких можливо використовувати під час захисту нашої держави. Тому народився цей указ, трохи більше ніж 100 спеціальностей туди «вбили«, — сказав Залужний.

Він заспокоїв жінок, що “вже завтра не треба бігти до військкомату, не треба займати чергу, не треба шукати когось, хто допоможе це все зробити”.

За словами Залужного, процес постановки жінок на військовий облік відбуватиметься планово і поступово.

Як розповів начальник управління персоналу штабу КСВ ЗСУ полковник Роман Горбач, взяття на облік — це не призов.

Ніхто нікого не призиває на службу зараз. У березні цього року було внесено зміни в закон, де було вказано, що всі жінки, які підходять за здоров’ям і цим професіям — стають на облік”, — сказав він.

За словами Горбача, керівним складом було прийнято рішення — до кінця 2022 року провести відповідну роботу.

Як та коли треба стати на облік у військкомат

За словами Горбача, жінки-спеціалісти будуть використані лише у разі крайньої потреби під час мобілізації. Майже 200 тисяч осіб призвали раніше, але жодна з них не була призвана на службу без згоди, сказав він.

За словами радниці командувача Сухопутних військ ЗСУ Олени Шевцової, облік жінок-військовозобов’язаних ведеться і нині.

Сьогодні все обліковується — медики, військові. Але подивіться, жодних жінок не призвали без їхньої волі. Жінки, не хвилюйтесь, будете відчувати себе частинкою ЗСУ”, — прокоментувала наказ Міноборони Шевцова.

Як пояснив військовий комісар Валерій Куценко, у випадку із жінками алгоритм не відрізняється від взяття на облік чоловіка.

Тобто жінка, яка підпадає, повинна, по-перше, повідомити керівника та прийти. Бо є вікові обмеження і за станом здоров’я”, — розповів Куценко.

Жінка має написати заяву, що хоче стати на облік, надати копії і оригінали документів, зокрема, довідку з роботи, про одруження — і за місцем реєстрації проживання будуть вирішувати, чи вона підходить, пояснив військовий комісар.

Жінки можуть підпадати під військовий облік незалежно від форми власності підприємств, сказав Куценко.

Що стосується фізичних осіб — такого обліку немає, це залежить від людей самих”, — розповів він.

Відповідаючи на запитання журналістів про яку кількість військовозобов’язаних ідеться, Куценко підтвердив, що це приблизно 10 мільйонів людей.

Покарання та відповідальність за ухиляння від військового обліку

До кінця 2022 року жоден керівник підприємства, де працюють жінки, а також самі жінки, які мають стати на облік, не нестимуть адміністративну відповідальність”, — пояснив військовий.

Якщо за кордоном — жінки реєструються в консульстві, зазначили в ЗСУ.

А якщо жінка має спеціальність, однак немає роботи — це «на її відповідальності прийти і стати на облік».

Куценко зазначив, що після кінцевого терміну взяття на облік жінок, яким це необхідно зробити, будуть штрафувати підприємства від 5500 до 8500 грн — поки це після 2022 року.

Однак термін без штрафів можуть збільшити протягом року, якщо, наприклад буде дуже велике навантаження на військкомати.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.