Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Готовність українців до участі в протестах найнижча за 12 років: результати опитування

За даними опитувань, проведених Київським міжнародним інститутом соціології, частка тих, хто стверджує, що НЕ готові брати участь у будь-яких акціях масового протесту, протягом 2020-2021 рр. змінилась з 57% у 2020 р. на 64% у 2021 р.

У грудні 2021 року в акціях  протесту готові брати участь 32,4% дорослих жителів України, зокрема 15,7% українців вбачають свою участь у виборчій компанії як формі протесту; 11,3% — у санкціонованих мітингах та демонстраціях; 10,3% — зборі підписів під колективними відозвами.

Порівняно із попереднім роком рівень готовності до участі в акціях соціального протесту знизився на 5,6%.

  • Найнижчий рівеньготовності до участі в акціях протесту спостерігається у Східному регіоні (69,8% не готові до протестів), найвищий – у Центральному (58% не готові до протестів). У Західному та Південному регіонах ситуація практично не відрізняється (не готові до протестів 65,4% та 66,7% відповідно).
  • Щодо регіональних відмінностей за окремими видами акцій протесту, найменше тих, хто готовий брати участь у виборчій компанії у Східному та Західному регіонах (12,7% та 15,1% відповідно), найбільше у Центральному регіоні (17%) та у Південному – 16,4%. В іншому значущих розбіжностей за регіональним розподілом немає.

За статтю:

  • Більше половини опитаних жінок не готові брати участь у протестах (66,8%), серед чоловіків таких 59,9%.
  • Чоловіки дещо більше готові брати участь у санкціонованих мітингах і демонстраціях (13,9% проти 9%).

За типом поселення (місто-село):

  • Рівень готовності до протестів у міського населення вищий ніж у сільського (34,5% проти 27,9%).
  • Серед різних видів протестів найбільша різниця спостерігається у готовності до участі у виборчій кампанії (міське населення – 16,8%, сільське населення – 13,8%) та участі у санкціонованих мітингах та демонстраціях (міське населення – 12,6%, сільське населення – 8,6%), в інших значущих розбіжностей не виявлено.

На графіку можна побачити динаміку готовності українців до протестів за 12 років (2009-2021 рр).  Рівень готовності до протестів розраховувався наступним чином – 100% мінус кількість тих, хто відповів, що «не готовий до участі у протестах», мінус ті, що відповіли «важко сказати та відмова відповідати».

Упродовж 3-11 грудня 2021 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус». Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням)  опитано 2000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей).

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% — для показників, близьких до 10%, 1,1% — для показників, близьких до 5%.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Чи готові українці до участі в акціях протесту: результати опитування
Чи готові українці брати участь в акціях протесту: результати опитування