Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Мільйони на діоди: скільки міста України витратили на головні ялинки

Від нуля до понад 70 млн грн — діапазон вартості приготувань обласних центрів України до Нового року. У  Transparency International Ukraine проаналізували новорічно-святкові закупівлі різних міст країни і порахували, що загалом вони склали понад 131 млн грн.

Київ

Головна ялинка столиці традиційно вважається і головною ялинкою країни. Цього року, як і всі попередні після Революції Гідності, її встановили на Софійській площі. Не найвища в Україні, але точно гарна і вражаюча: 31-метрове дерево прикрашене 20 тисячами золотих і червоних куль, в чарівному шатрі з діодних гірлянд і окремих куль. Нинішня головна ялинка не спричинила жодних суперечок, а лише захват.

Проте процедура оформлення витрат на столичну ялинку продовжує викликати питання. Як ми докладно пояснювали минулого року, КМДА традиційно віддає право на облаштування головної ялинки фірмам, пов’язаним з колишнім топпосадовцем КМДА Ігорем Добруцьким. Причому раніше це робили просто, тому що ці фірми володіють зареєстрованими торговельними марками з певними новорічно-мистецькими назвами. Місто закуповувало мистецькі проєкти з цими конкретними назвами. А оскільки назви — зареєстровані ТМ, то й придбати їх можна лише у власника.

Можливо, міська влада цьогоріч зрештою врахувала певну етичну суперечливість такої процедури. Адже фірму, якій дадуть бюджетні гроші і право використання святкової локації в комерційних цілях, визначали на спеціальному конкурсі концепцій художньою радою. Однак переможцем конкурсу стало ТОВ “Глобал Декор”, що опікувалося столичною ялинкою і торік.

Цій фірмі віддали 2,2 млн грн за переговорною процедурою. Згідно з ТД, ці кошти пішли на облаштування святкової ілюмінації ялинки, площі й кількох артоб’єктів. Саму ялинку (цьогоріч і останні роки це штучне дерево) і прикраси (пластикові кулі, мішура) на неї забезпечує переможець конкурсу.

Для локації такого масштабу сума 2 мільйони дійсно не надто велика — решту витрат покривають спонсори. Майже таку ж суму витратив департамент культури на облаштування ялинки й проведення святкового концерту на іншій локації в центрі міста — у парку Шевченка. Підряд вартістю майже 2,5 млн грн віддали також за переговоркою Київському відділенню творчої спілки «Асоціація діячів естрадного мистецтва України». І ще понад пів мільйона гривень КМДА витратило на організацію святкового містечка на Подолі. Тут також підрядника обрали на конкурсі, і лише опублікували звіт про переговорну процедуру. З кошторису по цьому договору видно, що “культурно-мистецький твір “Різдво на Подолі”” — це монтаж, декорація і прибирання святкових локацій площі.

Загалом на облаштування святкових локацій в центрі Київ витратив понад 5 млн грн. Окрім цього, свої ялинки і свята також влаштовують райони столиці.

Дніпро 

Без переговорок, а також без зайвої скромності, підійшли до проведення свята цьогоріч у Дніпрі. Тут міська рада вирішила вразити не лише дніпрян, а й всю Україну — витрати на святкове оздоблення ялинки і центральної площі міста сягнули рекордних пів сотні мільйонів гривень.

КП “Міськсвітло” оголосило закупівлю з очікуваною вартістю 51,6 млн грн, прийшло двоє учасників, і торги з мінімальною перевагою виграло ТОВ “Укртехнопром”. За 50,8 млн грн підрядник зробив тематичні зони, прикрасив ялинку, освітив діодною ілюмінацією площу і вулиці, влаштував тематичні зони.

Окрім цього, в Дніпрі ще окремо закуповували гірлянди і різний декор для прикрашання центру міста. Загалом витрати міста на святкування перевищили 70 млн грн.

Запоріжжя

Друге місце за витратами на Новий рік цьогоріч посіло Запоріжжя. Місцевий Департамент культури і туризму провів лише три закупівлі, але в межах них витратив 10,5 млн грн. Придбали послуги з організації святкової локації, встановлення гірлянд та іншого електричного обладнання і окремо ще з оздоблення та підключення ілюмінації.

Харків

Харків, який теж любить витрачати шалені гроші на святкові локації до новорічних свят, цього року був досить стриманим: витратив менше 9 млн грн. На головній площі встановили 40-метрову ялинку, яку придбали ще у 2018 році. А на її прикрашання, ілюмінацію і оздоблення двох святкових площ витратили з міського бюджету майже 4,4 млн грн. Тендер виграло ТОВ “Шерінг Експрес”, яке в публічних закупівлях взяло участь вдруге.

І ще 4,5 млн грн витратили на святкову ілюмінацію центрального парку — імені Горького.

Одеса 

В Одесі витратили традиційні для себе суми — КП “Одесміськсвітло” закупило послуги зі святкової ілюмінації головної площі і центру за 2,6 млн грн і 1,4 млн грн. Обидві закупівлі виграло місцеве підприємство ТОВ “Люм`єр Україна”. Воно ж в межах спрощеної закупівлі отримало підряд на монтування ялинки за 199 тис. грн.

Загалом на головну ялинку та ілюмінацію місто витратило приблизно 7 млн грн.

Львів

У місті Лева в цьому році вже традиційно засвітили живу ялинку. 18-метрове дерево подарував громаді міста мешканець села Оброшине Василь Козленко, у якого ялина росла на подвір’ї 35 років. За встановлення і гірлянди для неї місто заплатило понад 180 тис. грн КП “Львівсвітло”.

А саме Львівсвітло витратило ще 4,6 млн грн на ілюмінацію центральних вулиць міста.

Вінниця 

Вінничани минулого року залишилися взагалі без головної ялинки — святкову локацію і заходи скасували через карантинні обмеження. Мабуть, тому в цьому році міська влада зробила свято по повному прайсу: встановили 28-метрову ялинку, яка складається з живих дерев. На неї витратили 1,9 млн грн, ще 1,35 млн грн — на гірлянди та ілюмінацію. Також місто вже потурбувалося, щоб після свят ялинку прибрали.

Житомир 

У Житомирі міська влада показала приклад досить економного підходу до організації святкування, який, щоправда, сподобався не всім. Головна ялинка міста — заввишки як київська на Софійській — 30 метрів, але тут це живе дерево, що росте в центрі на вулиці Михайлівський.

Управління культури міськради проводило закупівлю послуг з організації святкових заходів, в яку включили ще й декорування ялинки, площі і створення фотозон, а також організацію трансляції та відеозвернення. Цей тендер з пропозицією 414 тис. грн виграв обласний театр ляльок. Окремо Управління культури ще закупилося світлодіодними конструкціями для фотозон в центрі за 974 тис. грн. Щоправда, рівень виготовлення святкових локацій прийшовся до душі не всім містянам, про що вони пишуть в соцмережах.

Краматорськ

В адміністративному центрі прифронтової Донецької області місцева влада облаштувала головну ялинку досить бюджетно. Міське управління культури зробило закупівлю послуг святкового світлового шоу на відкриття головної ялинки Краматорська за 198 тис. грн. Усі новорічні закупівлі для прикрашання центру міста обійшлися у трохи більше 400 тис. грн.

Черкаси

В Черкасах витратили немало, але частину оздоблення закупили ще минулоріч (наприклад, світлодіодні конструкції з назвою міста) за 2,76 млн грн. У 2021 році витратили ще 3,95 млн грн. Загалом за ялинку, декор і святкові заходи у місті цьогоріч заплатили приблизно 5 млн грн.

Рівне

Майже 3 мільйони витратили на головну ялинку в Рівному. Тут ТОВ “Епіцентр К” виграв закупівлю з мінімальним торгом — за 2,99 млн грн. Більш економну пропозицію його конкурента відхилили, бо та компанія надала не всі потрібні документи.

Чернівці

Той же ТОВ “Епіцентр К” став підрядником в Чернівцях — у нього міська влада придбала 18-метрову штучну ялинку за 799 тис. грн. Трохи дешевшу пророзицію тут надала та сама компанія, що конкурувала з “Епіцентром” у Рівному, — і її також відхилили за невідповідність вимогам тендеру.

Полтава

Однією з найбільш ощадливих серед обласних центрів стала Полтава. Тут мiська влада замовила послуги монтажу і прикрашання центральної ялинки всього лише за 148 тис. грн. Ще 90 тис. грн заплатили за встановлення новорічної ілюмінації. Ялинку і ілюмінацію придбали в минулі роки. Щоправда, спочатку міське КП, відповідальне за них, спершу пропонувало зробити нарешті все “як у людей” — за 3 мільйони гривень. Але депутати міськради не схвалили такого бюджету на розваги.

Івано-Франківськ

А справжній приклад свідомого споживання і ощадливості щодо міського бюджету демонструє івано-франківська громада. Тут міська влада влаштувала і ялинку, і святкову ілюмінацію, і відкрила локацію першою в Україні, ще 3 грудня. Але на закупівлі цьогоріч не витрачали взагалі.

Штучна ялинка 18 метрів заввишки, 3D-ілюмінація і освітлення площі закупили в попередні роки (2017-2018) і тепер використовують знову. Це були витрати, співмірні з іншими аналогічними щорічними закупівлями український міст — ялинка вартістю 590 тис. грн і світлодіодні гірлянди, арки тощо (кілька закупівель від 0,5 до 3 млн грн). Те, що в цьому році не здійснювали закупівель для облаштування головної ялинки, нам підтвердили і в КП “Івано-франківськміськсвітло”, яке опікується цим питанням.

Власне, можна лише привітати такий логічний і виважений підхід міської влади. Тим більше, що на якості оздоблення головної ялинки міста, судячи з фото, ощадливість не відбилася.

За даними Чесно, у місті все-таки витратилися на самі святкові заходи — відкриття ялинки і фестиваль обійшлися місту у понад 400 тис. грн.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Гроші на ЗСУ: у Кривому Розі пройшов мітинг