Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Захист персональних даних: як вберегтися від хакерів?

Документи двох мільйонів людей — в Інтернет. Після масштабних хакерських атак на урядові сайти Мережею ширилась інформація про злив даних українців. Їх виставили на продаж за 15 тисяч доларів! Звідки вони були вкрадені? І як убезпечитись від хакерів ? До Міжнародного дня захисту персональних даних журналісти «Деталей» поспілкувалися із фахівцями з кібербезпеки, а також вислухали потенційних покупців електронних даних.

Січень із кібернападами: нещодавно хакери атакували більшість урядових сайтів. Зокрема Міністерства освіти України, закордонних справ та портал «Дія». Майже на весь день близько сімдесяти держсторінок стали недоступними для користувачів.

А замість інформації там «привіт» від хакерів. Одразу трьома мовами: польською, російською та українською.

«Вся інформація про вас стала публічною. Бійтеся і чекайте гіршого!»

А разом із погрозами — Мережею ширилась інформація: дані викрали у двох мільйонів українців. І дістали їх начебто з додатка «Дія». Однак у пресслужбі Мінцифри такі закиди спростовують:

«Відвідувачами порталу «Дія» є понад 13 мільйонів українців, а не 2 мільйони як зазначається в оголошеннях. Він (портал, — прим. ред.) не зберігає персональних даних, а лише відображає те, що зберігається про них у відповідних державних реєстрах».

Окрім того, у Мінцифрі додали: дані, які буцімто нещодавно викрали хакери, — насправді старі.

«Шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року».

Що саме продавали і за скільки — бачив Олександр Тананакін. Чоловік зайшов на хакерський форум і скачав безкоштовний файл-приманку для зацікавлених. А там — були паспорти, трудові книжки, водійські посвідчення, ідентифікаційні коди та свідоцтва про народження. Словом, величезна база даних.

«Я зустрічав також на якихось інших форумах ці дані, які вже були диференційовані з якихось категорій. І за них просили близько п’ятисот доларів», — розповідає Олександр Тананакін, який знайшов дані українців на форумі.

Хто ж саме хотів у такий спосіб підзаробити — нині з’ясовує Служба безпеки України.

А от Олена, наприклад, по допомогу до правоохоронців не зверталася. Розповідає: прив’язала свою банківську картку до однієї з соцмереж і планувала замовити рекламу. Та потім, каже, про наміри забула.

«Тоді стався ось цей Всесвітній збій соцмереж, коли нічого не працювало. І тоді ще всі жартували, що ваші дані всі вкрадені. Ми теж з цього сміялися», — каже Олена Кузьменко.

Але десь за тиждень, ділиться, було не до сміху. З картки невідомо чому зникли 300 гривень. У банку ж відповіли: гроші списала соцмережа.

«Ми звернулися до служби підтримки цієї соцмережі. Були з’ясування, звісно, і нам згодом повернули ці гроші», — зазначає Олена Кузьменко.

Сьогодні ж у світі відзначають День захисту персональних даних. Тобто приватності, зокрема, номерів, акаунтів та інформації про нас.

Як же захистити особисті дані? Серед основних порад кіберекспертів — багатофакторна автентифікація у соцмережах. Тобто перевірка користувача на кількох рівнях. А ще — надійні паролі — щонайменше із 12 символами. Серед них мають бути цифри та букви. До того ж, літери бажано обирати і великі, і малі.

Окрім того, експерти кажуть: варто подбати і про захист мобільного номера.

«Якщо людина активно користується мобільним банкінгом, обов’язково потрібно переходити з передплаченого мобільного зв’язку — на контрактний. Тобто зробити прив’язку до паспорта. В протилежному випадку можливий злив такої інформації», — зауважує Володимир Шаблистий, професор кримінального права Університету внутрішніх справ.

І, додає спеціаліст, зберегти ваші особисті дані від рук хакерів також допоможе звичайна обачність. Тому радить зайвий раз не переходити за сумнівними посиланнями.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: «Barbie Me», «Faceapp» та інші: яку небезпеку можуть нести додатки для зміни зовнішності
Як захистити сторінку в соціальних медіа від зламів та не натрапити на онлайн-шахраїв? Проходьте онлайн-гру
Захист персональних даних: аналітик ПГ «СІЧ» проаналізував новий законопроєкт
Мінцифра запускає інструмент, що допоможе бізнесу перевірити рівень захисту персональних даних