В Індексі демократії за 2021 рік від Economist Intelligence Україна посідає 86 місце в світі зі 167 із загальною кількістю балів 5,57 з 10 можливих і належить до категорії «гібридні режими». Минулого року в цьому ж рейтинзі Україна набрала 5,81 бал й посіла 79 місце. Автори рейтингу зазначають, що оцінка України знизилася через посилення напруженості з Росією, пише ОПОРА.

Якщо розглядати результат у розрізі 5 категорій, що формують рейтинг, то незмінною з минулого року залишилася доволі висока кількість балів у категорії «Виборчий процес і плюралізм» – 8,25. Натомість дещо зменшилися бали в категоріях «Функціонування уряду» та «Політична участь» – вони становлять 2,36 та 6,67 відповідно. Для порівняння: у 2020 році ці показники перебували на рівні 2,71 та 7,22. Не змінилася кількість балів у категорії «Політична культура» – 5, а трохи знизилась оцінка у категорії «Громадянські свободи» – 5,59 балів (у 2020 році цей показник був 5,88).

Автори Індексу демократії зазначають: «Показник України зареєстрував найбільше зниження серед чотирьох східноєвропейських країн у категорії «гібридні режими», і Україна зараз поділяє 86 місце з Мексикою у нашому глобальному рейтингу, у порівнянні з 79 місцем у 2020 році. Оцінка України знизилася частково через посилення напруженості з Росією. Уряд, який функціонує під прямою військовою загрозою, зазвичай обмежує демократичні процеси на користь централізації влади в руках виконавчої влади та апарату безпеки або військового апарату з метою гарантування громадської безпеки. В Україні військові відігравали більш помітну роль у 2021 році та мали більший вплив на прийняття політичних рішень; урядова політика також стала менш прозорою. Рейтинг схвалення президента України Володимира Зеленського знизився з 42% у грудні 2020 року до 38% наприкінці 2021 року через зниження впевненості в його здатності впроваджувати реформи та протистояти загрозам з боку Росії».

Україна ділить 86 сходинку загального рейтингу разом із Мексикою. Варто зазначити, що хоч загальна кількість балів однакова, в залежності від категорій Мексика випереджає («Функціонування уряду» – 5, «Політична участь» – 7,22) або поступається («Виборчий процес і плюралізм» – 6,92, «Політична культура» – 3,13) Україні. Однакову кількість балів Мексика та Україна мають у категорії «Громадянські свободи» – 5, 59. На одну позицію вище в Індексі демократії – Гонконг, а нижче – Сенегал.

Перша п’ятірка цьогорічного загального рейтингу Індексу демократії складається з країн, які в попередні роки також обіймали найвищі позиції: Норвегія, Нова Зеландія, Фінляндія, Швеція, Ісландія. Останні місця – зі 163 по 167 – посідають Центральноафриканська Республіка, Демократична Республіка Конго, Північна Корея, М’янма, Афганістан.

У розрізі країн Східної Європи Україна посідає 17 місце рейтингу з 28 в цьому регіоні. На одну сходинку вище Чорногорія з 6,02 балів, яку відносять вже до типу «дефектна демократія», натомість на одну сходинку нижче розмістилась Вірменія з 5,49 балів.

Загалом у 2021 році 13 країн Східної Європи покращили свої оцінки в Індексі демократії. Найбільше покращення зафіксували Молдова та Чорногорія. 11 країн погіршили свій рейтинг, причому Киргизька Республіка зіткнулася з найбільшим зниженням. У регіоні Східної Європи досі немає «повноцінних демократій»: з 28 країн існує 16 «недосконалих демократій» (східні країни-члени ЄС і більшість західних Балкан), 4 «гібридні режими» (Вірменія, Боснія і Герцеговина, Грузія та Україна), а також 8 «авторитарних режимів» (Азербайджан, Білорусь, Росія та всі країни Центральної Азії).

Нагадаємо, Economist Intelligence є дослідницьким та аналітичним підрозділом The Economist Group, дочірньої компанії газети The Economist. Щорічно з 2006 року вони готують звіт Democracy Index про стан демократії в 165 незалежних країнах світу та двох окремих територіях. Індекс демократії базується на п’яти категоріях: виборчий процес і плюралізм, функціонування уряду, політична участь, політична культура та громадянські свободи. На основі своїх оцінок за рядом показників у цих категоріях кожна країна класифікується як один із чотирьох типів режиму: «повна демократія», «дефектна демократія», «гібридний режим» або «авторитарний режим».

Варто зазначити, що цьогорічний Індекс демократії фіксує, як розвивалася глобальна демократія у 2021 році. Результати відображають тривалий негативний вплив пандемії COVID-19 на демократію та свободу в усьому світі другий рік поспіль. Пандемія призвела до безпрецедентного позбавлення громадянських свобод як серед розвинених демократій, так і авторитарних режимів через уведення карантину та обмежень на поїздки та дедалі частіше запровадження «зелених пропусків», які вимагають підтвердження вакцинації проти COVID-19 для участі в активному суспільному житті. Це призвело до нормалізації надзвичайних повноважень, які, як правило, залишалися в статуті, і привчили громадян до суттєвого розширення державної влади на великі сфери суспільного та особистого життя.