Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Військова психологиня та ветеранка з Дніпра розповіли про службу та обговорили військовий облік жінок

Про зміни в законодавстві стосовно військового обліку жінок, досвід служби в ЗСУ та гендерні проблеми армії в інтерв’ю Відкритому розповіли військова психологиня, ветеранка Світлана Чабанова та волонтерка, ексвійськовослужбовиця Дар’я Андрусенко-Якотюк.

«Насамперед варто наголосити, що військова служба та військовий облік — різні речі. Так, військовий облік включає дії щодо фіксації, накопичення та аналізу військово-облікових даних призовників і військовозобов’язаних із відображенням їх у військово-облікових документах, метою якого є забезпечення повного та якісного укомплектування Збройних Сил та інших військових формувань. Насправді, існує багато пунктів, за якими жінку можуть не взяти навіть на військовий облік, тому не варто переживати тим жінкам, які не готові. Головне — готовність служити не визначається через стать, а визначається через якості конкретної людини, будь то чоловік або жінка», — розповіла Світлана Чабанова.

«Варто наголосити, що зараз не існує державної системи підготовчих курсів для жінок, які свідомо готові стати на військовий облік і у разі потреби вступити до лав ЗСУ. Наприклад, було б добре, щоб був курс бойового бійця для жінок. Зі свого досвіду знаю, що командири навіть не захочуть брати на збори жінок, оскільки частини насправді не зовсім укомплектовані для жінок. Хоча зазначу, якщо жінка свідомо готова служити, то це її не зупинить. І що важливо, під час служби існує таке собі братерство та сестринство — коли кожен підтримує один одного — це важливо», — прокоментувала Дар’я Андрусенко-Якотюк.

Також ексвійськовослужбовиці говорили про свій досвід служби в ЗСУ.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: З 26 жовтня запроваджено добровільний військовий облік жінок
Військовий облік жінок окремих спеціальностей відтерміновано на рік: деталі
Жінок братимуть на військовий облік лише за їхньою згодою
Міноборони розробило нову редакцію наказу про військовий облік жінок
Військовий облік жінок: штрафів протягом 2022 року не буде