Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Як громадяни України оцінюють загрозу агресії з боку Росії: результати опитування

Громадяни України, відповідаючи на запитання «Чи варто сприймати накопичення російських військ на кордоні з Україною як реальну загрозу вторгнення на територію України взимку-навесні 2022 року?», приблизно однаково часто відповідають «Так, загроза є реальною» (44,9%) і «Ні, вторгнення найближчим часом не буде» (43,7%).

Такі результати дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 28 по 31 січня 2022 року.

Частіше вважають загрозу реальною жителі Центрального регіону (54,9%, при 35,1% тих, хто вважає, що вторгнення найближчим часом не буде) і Західного регіону (відповідно 51,6% і 43,2%). Тоді як у Південному регіоні (відповідно 36,1% і 45,1%) і Східному регіоні (відповідно 28,5% і 55,7%) частіше висловлюється точка зору, що вторгнення найближчим часом не буде.

Чим вищий рівень освіти респондентів, чим частіше вони вважають, що загроза є реальною (їхня частка зростає від 41,2% серед людей з середньою або неповною середньою освітою до 47,3% серед тих, хто має вищу освіту).

Відповідаючи на запитання: «Чи готові Ви захищати Україну зі зброєю в руках?», 44,9% респондентів відповідають, що готові долучитися до захисту країни у будь-який спосіб, і стільки ж (45,4%) — що вважають це справою військових і не будуть втручатися.

Серед опитаних чоловіків відповіли, що готові долучитися до захисту країни у будь-який спосіб, 61,3%, серед жінок — 31,6%. Серед чоловічого населення Західного регіону таку готовність висловлюють 73,7%, Центрального регіону — 59,7%, Півдня країни — 48,4%, Східного регіону — 58,0%. Найчастіше таку готовність висловлюють молоді чоловіки віком від 18 до 29 років (76,2%).

Серед представників електорату провідних політичних сил найчастіше висловлюють готовність захищати країну виборці партій «Європейська солідарність» (61,6%) та «Слуга народу» (56,8%), найрідше — виборці партії «Опозиційна платформа — За життя» (22,4%).

Більшість респондентів (55,6%) вважають, що українська влада докладає недостатньо дипломатичних та оборонних зусиль для запобігання повномасштабному російському вторгненню (протилежної точки зору дотримуються 28,6% респондентів). На недостатність зусиль влади на цьому напрямі вказує більшість або відносна більшість жителів усіх регіонів — від 45,5% жителів Півдня до 60,9% жителів Заходу країни.

Більш оптимістично дії влади оцінюють представники наймолодшої вікової групи — 18–29 років — серед них 42,5% вважають, що влада докладає достатньо зусиль. Серед представників електорату партії «Слуга народу» таку думку поділяють 70,1%, тоді як серед представників електорату інших провідних політичних сил більшість вважає ці зусилля недостатніми.

55,7% респондентів дотримуються думки, що в разі повномасштабного російського вторгнення В. Зеленський не здатен ефективно спрацювати як Верховний Головнокомандувач та організувати оборону країни (протилежної думки дотримуються 26,9% респондентів).

Якщо серед представників електорату партії «Слуга народу» 85,1% вважають, що В.Зеленський здатен ефективно спрацювати як Верховний Головнокомандувач та організувати оборону країни, то більшість виборців інших провідних політичних сил дотримуються протилежної точки зору.

Відповідаючи на запитання: «Як на вас впливають звернення Зеленського із закликами не панікувати?», 21,5% зазначають, що ці звернення їх заспокоюють, 10,6% — що навпаки, лякають, але більшість (62,0%) відповіли, що не звертають на них уваги.

56,3% респондентів вважають, що переговори з Росією слід вести тільки за участі партнерів з США та ЄС, бо натиснути на Путіна можна тільки спільними зусиллями, 26,0% — що прямі переговори з Путіним — це дієвий спосіб у досягненні миру. Серед жителів Західного і Центрального регіонів більшість (відповідно 76,7% і 65,4%) дотримуються першої точки зору, тоді як серед жителів Сходу відносна більшість (48,4%) вважають, що прямі переговори з Путіним — це дієвий спосіб у досягненні миру. У Південному регіоні першу та другу точки зору (відповідно 34% і 33,3%) поділяють рівні частки опитаних.

57,1% респондентів вважають, що за теперішньої ситуації важливіше витрачати гроші на зміцнення армії, а не на реалізацію державної програми «Велике будівництво» (так вважають від 39,9% опитаних на Півдні країни до 76,7% — на Заході), а 22,0% — що навіть в нинішніх умовах важливіше витрачати гроші на програму «Велике будівництво» (від 14,6% опитаних на Заході до 32,3% — на Сході країни).

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Сприйняття загрози корупції громадянами: оцінка влади та вимоги до змін під час війни
Результати П’ятнадцятого Щомісячного опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (липень 2023)
Активних дніпрян запрошують взяти участь в опитуванні щодо участі у процесах відбудови громад
Результати Тринадцятого Щомісячного опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (травень 2023)
ККД нардепутатів за вісім сесій роботи Верховної Ради: результати моніторингу