Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Загроза нового вторгнення: що українці думають про конфлікт, можливі компроміси та протидію Росії

Війну на Донбасі розпочала Росія – у цьому лишається переконаною більшість українців (65%). На думку 17,2% опитаних, війну першими почали український уряд і олігархи.

Про це свідчать результати загальнонаціонального дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

68% вважають конфлікт на Донбасі російською агресію з використанням місцевих бойовиків. Причому у порівнянні з травнем 2021 р., коли ставилося  подібне запитання, прихильників такої точки зору побільшало на 14,5% (було 53,5%).

Досягти тривалого миру на Донбасі можна шляхом посилення дипломатичного тиску і санкцій щодо Росії (20%) і зміцнення економічного та військового потенціалу України (19%). Такі уявлення про «шлях до миру» є достатньо стабільними від початку конфлікту.

На тлі ескалації та загрози нового вторгнення жоден із варіантів поступок Росії не став сприйматися як гарантія тривалого миру на Донбасі. Так, у середньому по країні «прямі переговори» з окупаційними адміністраціями і визнання їх законною владою підтримуються лише 14% опитаних, відмова від членства в НАТО – 8%, згода з автономією Донбасу і втратою Криму – 4%, згода з анексією Криму «в обмін» на мир на Донбасі – лише 2%.

Надання Україні озброєнь та проведення спільних військових навчань із США та країнами-членами ЄС і НАТО скоріше стримуватимуть агресію Росії – так вважають 48% опитаних. Протилежної думки – що це радше провокуватиме Росію – дотримуються 33%.

Для  миру на Донбасі потрібно йти на компроміси, але далеко не на всі – така думка продовжує превалювати у громадській думці від початку конфлікту. Сьогодні так думають 50% опитаних. Причому  порівняно з травнем минулого року прихильників вибіркових компромісів дещо побільшало (було 46%).

Тих, хто готовий до миру за будь-яку ціну,  – абсолютна меншість (15%).  А от у тому, що миру можна досягти лише з позиції сили, коли одна зі сторін переможе, переконані 20%.

Політичне майбутнє нині окупованих територій Донбасу більшість опитаних (54%) бачить  як повернення під контроль України на тих самих умовах, що й до початку конфлікту. Автономія (13%) або інший вид більшої незалежності від Києва (10%) підтримуються значно менше.  Незалежність псевдореспублік  або їхнє входження до складу Російської Федерації, як і раніше, практично не має прихильників (по 3%).

У разі нового вторгнення Росії близько 43% українців  готові в тій чи іншій формі долучитися до відсічі агресії. Так, 10,5%  готові будуть приєднатися до Збройних Сил України на фронті; 9% приєдналися б до добровольчих  сил, а ще 23% готові надавати посильну невійськову допомогу (грошима, роботою,  як донор крові тощо).  Водночас просто намагатимуться вижити і не робитимуть нічого  особливого – 18,5%,  виїхати з країни можуть  спробувати 4%, а от ще 22,5% в принципі не вірять, що нове вторгнення коли-небудь станеться.

Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 17 по 22 грудня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Опитування здійснено власним коштом. Перші два питання (стосовно того, хто розпочав конфлікту на Донбасі, а також визначення оцінки самого конфлікту) виконані в рамках спільного дослідження і на замовлення ГО «Детектор медіа».

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Сприйняття загрози корупції громадянами: оцінка влади та вимоги до змін під час війни
Результати П’ятнадцятого Щомісячного опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (липень 2023)
Активних дніпрян запрошують взяти участь в опитуванні щодо участі у процесах відбудови громад
Результати Тринадцятого Щомісячного опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (травень 2023)
ККД нардепутатів за вісім сесій роботи Верховної Ради: результати моніторингу