Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Перейменування вулиць у Дніпрі: коментарі істориків, волонтерів, психологів

Рішенням міської ради у Дніпрі перейменували 33 вулиці. Найбільше змін в Амурському районі та Новокодацькому, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Катерина Леонова – представниця громадського об’єднання “ТАПС-Україна”, яке звернулось до міськради щодо зміни назв вулиць Рибінська та Челюскіна на вулиці імені 25-ї Січеславської та 93-ї Холодноярської Бригад. “Дуже хочеться, щоб люди, які будуть ходити центральними вулицями міста, знали, що бригади, які захищають Україну, увіковічені саме на цих вулицях”, – пояснює Катерина.

Професор та декан історичного факультету ДНУ Сергій Світленко розповідає: триста п’ятдесят вулиць у Дніпрі перейменували ще у 2015 році. За його словами, вулиці, які змінили назву зараз – лише початок. “Ми вже сьогодні маємо наробки – майже 300 найменувань, які слід розглядати, обговорювати і приймати”, – говорить професор.

Сергій Світленко каже: нинішнє переіменування можна вважати другою хвилею декомунізації у Дніпрі.

Деякі назви викликають у нас певні історичні асоціації. Ось, наприклад, Біломорська. Вона пов’язана з Біломор-каналом, який будувався у часи масових сталінських репресій. Або Воркутинська вулиця – вона асоціюється із воркутинським повстанням тих ув’язнених українців, які були в сталінському ГУЛАГу. Псковська вулиця, напевно, з псковською дивізією, яка сподівалась дуже швидко захопити Київ і Україну. Тобто, це не наші назви і вони несуть негативні відчуття”, – повідомив Сергій Світленко.

Такі перейменування корисні для підтримки психологічного стану жителів міста, каже психологиня Наталія Валовська.

«Це про повагу до тих людей, які зараз боронять нашу країну, про підтримку волонтерів і про самосвідомість. Це про ідентичність, це про нову історію, яка зараз пишеться”, – зазначила Наталія Валовська.

Дніпрянин Олександр вважає: вшановувати у назвах вулиць Росію, яка розпочала війну проти України, недоречно. “Ми не можемо цього робити, ось і все. В нас своя культура, своя історична пам’ять, своя ідентичність, і російської тут не повинно бути”, – говорить чоловік.

Переселенець із Бердянська Артур розповідає: “Я за Україну, я за українські назви міст, щоб Україна процвітала зі своєю ідеологією, своєю культурою і не була дотичною до російських міст”.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: На Дніпропетровщині родини загиблих через війну цивільних отримають по 300 тис грн матеріальної допомоги: алгоритм дій
На Дніпропетровщині родини 64 загиблих через війну цивільних отримали по 300 тис грн матеріальної допомоги
Цьогоріч до ЦНАПів Дніпропетровщини подали майже 1,5 тис заяв про зруйноване або пошкоджене майно
У Дніпрі відкрили центр довгострокового проживання для переселенців
Чи варто ризикувати, визволяючи Крим військовим шляхом: думки українців