Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Про трудове законодавство в умовах війни для громад Дніпропетровщини та Запоріжжя на інформаційній сесії U-LEAD

Експерти U-LEAD продовжують допомагати громадам України вдосконалювати знання та відповідають на найбільш нагальні питання, які виникли у зв’язку із воєнним станом. За весь цей час радники регіональних офісів «U-LEAD з Європою» у 24 областях України надали понад 800 консультацій з урахуванням потреб громад.

Про це зазначив Бастіан Файгель, директор Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ, вітаючи представників громад Дніпропетровської та Запорізької областей.

Для нас дуже важливо, щоб представники громад, незважаючи на складні умови праці, продовжували вдосконалювати свій професіоналізм, спрямовуючи його на ефективні управлінські рішення для спільної перемоги над ворогом. Майже 90 учасників сьогоднішньої інформаційної сесії з організації трудових відносин в умовах воєнного стану, спільно організованої Дніпропетровським, Запорізьким, Миколаївським та Тернопільським регіональними офісами Програми «U-LEAD з Європою», є підтвердженням того, що такі заходи є гострою потребою, — сказав Бастіан Файгель.

За його словами саме українські громади своєю спільною роботою відіграють ключову роль у зміцненні економічного потенціалу країни. Органи місцевого самоврядування України докладають великих зусиль для виконання щоденних завдань, забезпечуючи належне функціонування громад, приймають переселенців та організовують допомогу громадам, де тривають бойові дії, кожного дня демонструють свою стійкість та долають виклики.

Роз’яснення щодо Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” від 15 березня 2022 року та які ключові зміни відбулися у трудовому законодавстві надав радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Михайло Лисиканич.

Особливу увагу спікер приділив питанням укладення, призупинення дії та розірвання трудового договору, зміну істотних умов праці в умовах воєнного стану,  виконання трудових обов’язків, організації дистанційної роботи, а також надання відпусток в умовах воєнного стану.

У період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка триває 24 календарні дні. В цей період роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури. На період дії воєнного стану скасовуються обмеження щодо 15-денного терміну надання відпустки без збереження заробітної плати за погодженням між працівником та роботодавцем. Як і раніше, відпустка без збереження заробітної плати надаватиметься виключно з ініціативи працівника, — зазначив радник.

І додав, що працівник може отримати щорічні додаткові, соціальні та інші відпустки відповідно до Закону України “Про відпустки”. Також в установленому порядку надаються відпустки держслужбовцям за вислугу років. Під час воєнних дій обрахунок святкових днів під час надання державним службовцям відпусток здійснюється як звичайних календарних днів.

Радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Миколаївській області Наталія Баланюк надала відповіді на питання щодо укладення, розірвання та призупинення трудового договору, простоїв не з вини працівника, особливості звільнення працівників або що робити в разі відсутності інформації про місцезнаходження та стан робітника, тощо.

Якщо керівник не може зв’язатися з працівником, який відсутній на своєму робочому місці, не вийшов на зв’язок або з інших причин, то рекомендується табелювати його відсутність кодом «НЗ» («відсутність з нез’ясованих причин»). Після з’ясування обставин та виявлення, що причини були поважні, можна скорегувати табель кодом «І» («інші причини неявки»), — зазначила Наталія Баланюк. Вона також звернула увагу, що працівник може бути відсутній через призов на військову службу або через службу у підрозділах територіальної оборони.

Щодо призупинення дії трудових договорів, то експертка рекомендувала застосовувати цю опцію обережно, тому що це має негативні наслідки для працівників.

Під час призупинення дії трудового договору працівник фактично не працює, не отримує допомоги з державного соціального страхування  і за ним не зберігається середній заробіток, а тому до стажу період призупинення дії трудового договору не зараховується. Також не оплачуються е-лікарняні, — зазначила Наталія Баланюк.

Нагадаємо, що регіональні офіси Програми «U-LEAD з Європою» продовжують надавати консультативну підтримку громадам у Telegram-каналі, групі у Facebook, а також відповідають на питання, які надходять на телефонну гарячу лінію.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Чотири громади Дніпропетровщини беруть участь у навчальному курсі «Кроки для спеціалістів. Управління проєктним циклом» від U-LEAD
Стань голосом своєї громади: реєструйся на зустрічі з командою Суспільного у громадах Дніпропетровщини
Освітяни Дніпропетровщини готуються до нового навчального року
Як повоєнна відбудова визначатиме розвиток регіонів
Павлоградська та Перещепинська громади розроблятимуть програми та плани комплексного відновлення територій за підтримки U-LEAD