Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Експерти U-LEAD розповіли про особливості організації надання соціальних послуг під час воєнного стану та роботу з вимушеними переселенцями

Представники громад Дніпропетровської та Кіровоградської областей взяли участь у інформаційній сесії на тему «Організація надання соціальних послуг в умовах воєнного стану. Робота з внутрішньо переміщеними особами в громадах». Захід організувала команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області.

На сьогоднішній день важливим питанням для органів місцевого самоврядування є організація надання соціальних послуг на належному рівні, а також допомога внутрішньо переміщеним особам.  Наші експерти під час інформаційної сесії ознайомили учасників із актуальними змінами законодавства у соціальній сфері та надали відповіді щодо реєстрації та організації роботи з ВПО. Важливість цієї теми підтверджує активність учасників: до інформаційної сесії приєдналися більше 150 фахівців громад, — зазначив Олег Яременко, директор Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області.

З представниками громад працювали Валерій Мікуліч, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Житомирській області, та Інна Святна, радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області.

Валерій Мікуліч розповів про організацію надання соціальних послуг у громаді. Йшлося зокрема про ведення випадку, допомогу родинам, які опинилися у складних життєвих обставинах, надання соціальних послуг вдома, особливості влаштування до інтернатних закладів в умовах воєнного стану.

Органи місцевого самоврядування у рамках законів України й Конституції мають право самостійно визначати особливості організації та надання соціальних послуг в умовах воєнного стану. Крім того, в таких умовах соціальні послуги мають надаватися екстренно (кризово). Така організація роботи забезпечує оперативне прийняття рішення про надання соціальних послуг, — зазначив експерт.

Він звернув увагу учасників, що за механізмом кризово можуть надаватись різні соціальні послуги – ведення випадку, догляд вдома та стаціонарний догляд, надання притулку, консультування, соціальний супровід сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Наступний блок стосувався роботи з внутрішніми переселенцями. Експерт нагадав фахівцям громад про дії посадової особи уповноваженого органу під час видачі довідки ВПО. Необхідно поінформувати про:

— можливості розв’язання проблем, пов’язаних із соціальним захистом, зокрема з відновленням соціальних виплат;

— місцезнаходження місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування;

— обов’язок повідомити про зміну місця проживання уповноваженому органу за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання;

— обов’язок повідомити уповноваженому органу за місцем отримання довідки про добровільне повернення до покинутого постійного місця проживання не пізніш як за три дні до від’їзду;

— можливість та порядок отримання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг та житлових субсидій.

Також був розглянутий алгоритм отримання компенсації за надання житла переселенцям, який регулюється Постановою КМУ № 333 від 10 березня 2022 року в редакції ПКМУ від 29.04.2022 №490. Йшлося зокрема про терміни подачі заяви власником житла та підстави для відмови у виплаті компенсації. Серед яких відсутність факту розміщення переселенців, неправдива інформація про кількість проживаючих, за оренду житла з мешканців беруть гроші.

Інна Святна розповіла учасникам про актуальні питання фінансування соціального захисту населення під час воєнного стану. За її словами, в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуацій важливо не забувати про бюджетне законодавство й дотримуватися його.

Також експертка пояснила, як отримати компенсацію місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг, спожитих у будівлях закладами, підприємствами, установами та організаціями комунальної власності, у яких в умовах воєнного стану на безоплатній основі перебувають тимчасово переміщені особи.

Органи місцевого самоврядування не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним, подають до ОВА заяву на отримання компенсації встановленої форми та підтвердні документи щодо фактичної оплати комунальних послуг за попередній звітний місяць, — зазначила Інна Святна.

У ході інформаційної сесії учасники отримали відповіді на питання, більшість з яких стосувалася саме компенсації за житло, яке на безоплатній основі надається переселенцям.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Чотири громади Дніпропетровщини беруть участь у навчальному курсі «Кроки для спеціалістів. Управління проєктним циклом» від U-LEAD
Стань голосом своєї громади: реєструйся на зустрічі з командою Суспільного у громадах Дніпропетровщини
Освітяни Дніпропетровщини готуються до нового навчального року
Як повоєнна відбудова визначатиме розвиток регіонів
Павлоградська та Перещепинська громади розроблятимуть програми та плани комплексного відновлення територій за підтримки U-LEAD