Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Одним із завдань органів місцевого самоврядування є підтримка медичної сфери, — експерти U-LEAD

Наразі лікарні та медичні заклади знаходяться у різних умовах. Одні працюють на територіях, де тривають бойові дії. Інші медзаклади працюють у більш-менш мирних умовах.

Робота кожного медичного закладу спрямована на головну мету – збереження життя і здоров’я українців та надання послуг на належному рівні. Важливе значення у цьому процесі належить місцевому самоврядуванню, яке є засновником медичних закладів громади, а також може бути ініціатором місцевих цільових програм для підтримки медичної галузі, — наголосив експерт Василь Височанський під час інформаційної сесії «Функціонування закладів охорони здоров’я в громадах в умовах воєнного стану», у якій взяли участь представники громад Дніпропетровської, Миколаївської та Одеської областей.

За його словами, на території громад зазначених областей створені й функціонують спроможні мережі закладів охорони здоров’я, які є прикладами для інших регіонів.

Одним із найбільших викликів, з яким наразі стикнулися медичні заклади — це відтік кадрів та дефіцит персоналу. Багато лікарів та медичних працівників виїжджають до інших більш безпечних регіонів або за кордон, хтось мобілізується і стає військовим медиком. На думку експерта, громади, які приймають внутрішніх переселенців, мають можливість посилити кадровий потенціал медзакладів, залучаючи до роботи приїжджих фахівців.

Ще одним важливим аспектом для ОМС є надання медико-соціальної допомоги внутрішньо переміщеним особам. Серед рекомендацій, які отримали учасники, прозвучали наступні: в місці зустрічі ВПО мають чергувати медики та соцпрацівники, у прихистках та інших місцях локалізації переселенців можуть відвідувати лікарі, особлива увага має бути приділена людям з орфанними захворюваннями.

Переселенці можуть звернутися до сімейного лікаря за місцем перебування без укладеної декларації, щоб отримати медичну допомогу, рецепт по програмі «Доступні ліки», направлення до вузьких спеціалістів, вакцинуватися. Також у разі ургентного випадку можуть бути доставлені до лікарні, — підкреслив Височанський.

Організатором інформаційної сесії виступила команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області. Як повідомила керівниця РО Олена Тертишна, основна мета заходу — підвищити професійні компетенції та спроможність представників громад забезпечувати належне функціонування медзакладів і, тим самим, якісне надання первинної та вторинної медичної допомоги в умовах воєнного стану.

Також під час інформаційної сесії учасники отримали відповіді на питання щодо фінансування медичних закладів НЗСУ, отримання гуманітарної допомоги медичними закладами, забезпечення паливно-мастильними засобами санітарного транспорту лікарень тощо.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Чотири громади Дніпропетровщини беруть участь у навчальному курсі «Кроки для спеціалістів. Управління проєктним циклом» від U-LEAD
Стань голосом своєї громади: реєструйся на зустрічі з командою Суспільного у громадах Дніпропетровщини
Освітяни Дніпропетровщини готуються до нового навчального року
Як повоєнна відбудова визначатиме розвиток регіонів
Павлоградська та Перещепинська громади розроблятимуть програми та плани комплексного відновлення територій за підтримки U-LEAD