Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


У яких випадках законно можуть відмовити у видачі довідки про взяття на облік ВПО?

Довідка про взяття на облік ВПО є документом, який допомагає переселенцям отримати доступ до державних послуг та гуманітарної допомоги після переміщення. Разом із тим не всі особи, які звертаються за її оформленням, зможуть оформити її на практиці.

Чому так відбувається, відповідає Юридичний порадник для ВПО.

Запитання:

Добрий день! Підкажіть, будь ласка, як бути. До 23 квітня цього року я проживала з чоловіком у м. Харків. По паспорту «прописка» у мене у селі Полтавській області (у бабусі). У квітні переїхали у Вінницьку область, звернулися за оформленням довідки переселенця. Чоловік отримав довідку, а мені відмовили, бо «прописка» у Полтавській області. Скажіть, що мені робити і чи законна така відмова? Із документів надавала паспорт та заяву.

Відповідь:

Згідно з п. 2 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на отримання такої довідки мають право, у т.ч. особи, які перемістилися з 24.02.2022 з території населених пунктів, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабміну від 06.03.2022 № 204. При цьому, якщо ВПО були зареєстровані («прописані») за іншою адресою, ніж та, з якої здійснювалося переміщення, вони також мають право на довідку за умови, що такі особи:

🔹 перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії;

🔹 сплатили або за яких сплачено роботодавцем єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за IV квартал 2021 р. або за 2021 рік на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії.

‼ Враховуючи, що м. Харків / Харківська область включені до переліку, затвердженого розпорядженням Кабміну від 06.03.2022 № 204, право на довідку про взяття на облік ВПО у Вас є. Водночас під час звернення за таким документом, окрім заяви та паспорта, Вам необхідно було б надати докази проживання у Харкові до моменту переміщення, наприклад, довідку форми ОК-5 чи ОК-7 з пенсійного органу, яка підтверджує сплату за Вас роботодавцем єдиного внеску за IV квартал 2021 рік або за 2021 рік. За відсутності таких документів вважається недоведеним факт Вашого проживання у Харкові, і відповідно є підстави для законної відмови в оформленні довідки.

Так, згідно зі ст. 4 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» відмовити у видачі довідки про взяття на облік ВПО можуть у разі, якщо:

👉 відсутні обставини, що спричинили внутрішнє переміщення;

👉 у державних органів наявні відомості про подання завідомо неправдивих відомостей для отримання довідки;

👉 заявник втратив документи, що посвідчують особу (до їх відновлення);

👉 у документі заявника, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документі, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, немає відмітки про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, та відсутні докази, що підтверджують факт проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення;

👉 докази, надані заявником для підтвердження факту проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, не підтверджують такого факту.

Разом із тим відмова у видачі довідки НЕ позбавляє права на повторне звернення за її отриманням. У Вашому випадку можемо порадити Вам отримати через електронний портал Пенсійного фонду України довідку форми ОК-5 або ОК-7, а також підготувати інші документи, які підтверджують факт проживання у Харкові (наприклад, медичну книжку, трудову книжку, договори оренди житла / довідки про право власності на житло у Харкові тощо) та повторно звернутися за отриманням довідки про взяття на облік ВПО.

Звертаємо увагу, що рішення про видачу / відмову у видачі довідки у Вашому випадку має бути прийнято протягом 15 робочих днів із дня подання заяви.

______________________

ℹ️ Більше інформації про довідку про взяття на облік ВПО та гарантії, які вона надає, – у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 https://chatbot.r2p.org.ua/

📲 Для швидкого пошуку потрібної категорії у чат-боті обирайте 👉 «Вибрати питання» ➡️ «особисті документи» ➡️ «довідка переселенця».

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: На Дніпропетровщині родини загиблих через війну цивільних отримають по 300 тис грн матеріальної допомоги: алгоритм дій
На Дніпропетровщині родини 64 загиблих через війну цивільних отримали по 300 тис грн матеріальної допомоги
Цьогоріч до ЦНАПів Дніпропетровщини подали майже 1,5 тис заяв про зруйноване або пошкоджене майно
У Дніпрі відкрили центр довгострокового проживання для переселенців
Чи варто ризикувати, визволяючи Крим військовим шляхом: думки українців