Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


З 24 серпня змінено умови надання допомоги на проживання переселенцям: деталі

З 24 серпня діють нові умови надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. Роз’яснює Юридичний порадник для ВПО.

Так, постановою Кабміну від 19 серпня 2022 року № 923 передбачено одразу декілька важливих змін:

1️⃣ Обмежено право на отримання допомоги переселенцями, які перебували на обліку як ВПО до 24 лютого 2022 року

Змінами передбачено, що допомога НЕ надаватиметься переселенцям, які були на обліку як ВПО до 24 лютого 2022 р., крім тих, які:

✅отримували щомісячну адресну допомогу;

✅повторно перемістилися після 24 лютого 2022 року з тимчасово окупованої росією території України або територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

☝️ Звертаємо увагу, що тут є декілька важливих нюансів:

⚠ Перелік територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), запровадили лише з квітня 2022 року, майже через 2 місяці після запровадження воєнного стану в Україну. Як його застосовуватимуть до тих, хто перемістився до квітня, викликає питання. Тим більше, що затверджується він Мінреінтеграції та постійно змінюється.

⚠ Кабміном чітко не визначений період отримання ВПО щомісячної адресної допомоги, який братиметься до уваги під час визначення права на допомогу на проживання. Постановою лише передбачено, що ті ВПО, які отримували адресну допомогу станом на 1 березня, отримають нову допомогу автоматично (без звернення). Тож, суто теоретично претендувати на допомогу можуть за новою заявою ті ВПО, які отримували адресну допомогу у 2014-2021 роках, а потім не зверталися за її призначенням. Однак це питання знов-таки залишається відкритим.

⚠Так саме поки не зрозуміло, чи надаватиметься допомога на проживання «старим» ВПО, які мають зруйноване або непридатне для проживання житло внаслідок пошкодження. Так, згідно із раніше внесеними змінами, які залишаються чинними, призначена допомога на проживання ❌ НЕ має припинятися, якщо переселенець повертається до покинутого постійного місця проживання та при цьому:

✅ є власником пошкодженого або знищеного нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, ТА

✅ подав заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

2️⃣ Врегульовано надання допомоги ВПО, чиї заяви «зависли» у Дії

Виплата допомоги переселенцям, які зверталися за її призначенням через застосунок Дія до 30 квітня 2022 року, але досі не отримали кошти, буде здійснена за минулий період на підставі списків, сформованих Мінцифрою. Крім того, такі ВПО можуть до 1 жовтня 2022 року звернутися особисто чи поштою до органу соціального захисту населення із заявою про призначення допомоги та інформацією, що підтверджує подання заяви через Дію.

❗ Щоправда в останньому випадку не зрозуміло, яким саме чином внутрішньо переміщена особа має підтвердити дату подання нею заяви, враховуючи, що у застосунку такі дані наразі відсутні. Отже, скріншот із Дії не допоможе. Варіантом рішення цієї проблеми може бути, хіба що, попереднє звернення до Мінцифри або служби підтримки Дії для отримання відповідної інформації від цих установ та її подальше надання разом із заявою до органу соціального захисту населення.

3️⃣ Передбачено порядок виплати неотриманої допомоги у разі переїзду

У разі зміни місця проживання призначена, але не виплачена допомога на проживання має бути надана внутрішньо переміщеній особі органом соціального захисту населення за новим місцем її обліку як ВПО.

4⃣ Визначено строки, протягом яких призначається допомога

Постановою закріплено, що допомога призначатиметься органом соціального захисту населення протягом 10 робочих днів із дати надходження від ВПО заяви про надання відповідної підтримки від держави. При цьому у разі включення територіальної громади до переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), який затверджується Мінреінтеграції, допомога буде надана з 1 числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідну громаду включено до такого переліку.

❗ На практиці це означає, що навіть, якщо громаду буде включено до відповідного Переліку 1-го числа місяця (наприклад, 1 вересня) і ВПО одразу направить заяву про призначення допомоги, виплати будуть призначені їй ЛИШЕ з 1 числа наступного місяця (тобто, з 1 жовтня у наведеному прикладі).

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: На Дніпропетровщині родини загиблих через війну цивільних отримають по 300 тис грн матеріальної допомоги: алгоритм дій
На Дніпропетровщині родини 64 загиблих через війну цивільних отримали по 300 тис грн матеріальної допомоги
Цьогоріч до ЦНАПів Дніпропетровщини подали майже 1,5 тис заяв про зруйноване або пошкоджене майно
У Дніпрі відкрили центр довгострокового проживання для переселенців
Чи варто ризикувати, визволяючи Крим військовим шляхом: думки українців