Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


З кого насправді не можуть стягувати борги під час воєнного стану?

Ще в серпні набрав чинності Закон України № 2459-IX, який передбачає заборону стягнення кредитної заборгованості з окремих категорій осіб.

Кого саме він стосується та як діяти, якщо борги все одно вимагають повернути, пропонуємо дізнатися у рубриці Юридичного порадника для ВПО #StopФейк.

Хто захищений від стягнення боргів в умовах воєнного стану?

У період дії воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення / скасування кредитор, колекторська компанія, фізичні та юридичні особи, залучені на договірних засадах кредитодавцем за умовами споживчого кредиту ❌ НЕ мають права вимагати повернення кредитних коштів від:

✅військовослужбовців ЗСУ, інших військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту та Держспецзвʼязку;
✅військовослужбовців, які отримали інвалідність внаслідок несення військової служби;
✅членів сімей військовослужбовців, які загинули, померли чи пропали безвісти;
✅осіб, які перебувають у полоні;
✅осіб, з якими втрачено зв’язок;
✅осіб, зниклих безвісти.

Звертаємо увагу, що відстрочка передбачена виключно щодо заборгованості за споживчим кредитом. Заборона стягувати аліменти відсутня.

Чи самостійно кредитор має припинити стягнення заборгованості?

На практиці кредитор може і не знати про те, що боржник належить до однієї з наведених вище категорій. Відповідно для припинення стягнення боржнику або його близьким особам, представникам, спадкоємцям, поручителям або майновим поручителям необхідно звернутися до фінансової установи, яка надавала кредит.

При цьому кредитору слід надати один із документів, який підтверджує передбачені законом пільги щодо відстрочки погашення заборгованості. Залежно від ситуації це може бути:

▶️довідка про належність до захищеної категорії встановленої форми 👉 https://cutt.ly/GVIpgfj, підписана уповноваженою особою та скріплена гербовою печаткою. Допускається складення довідки рукописним способом;
▶️посвідчення інваліда війни;
▶️посвідчення члена сім’ї загиблого;
▶️інформація, надана державним підприємством, яке виконує функції Національного інформаційного бюро, про те, що особа утримується в полоні або перебуває у заручниках держави-агресора, або включена до реєстру як така, з якою втрачено зв’язок, або зникла безвісти.

Що робити, якщо кредитор ігнорує таке повідомлення?

У цьому випадку варто звернутися:

🔹із письмовою скаргою до кредитора;
🔹із скаргою до НБУ за номером тел. 📲 0800 505 240 або шляхом заповлення форми електронного звернення за посиланням 👉https://cutt.ly/9VIpVNc
______________________
☝️ Інформація щодо пошуку зниклих осіб — у чат-боті Юридичний порадник для ВПО 👉 «Вибрати питання» ➡️ «житло, гуманітарна, інша допомога» ➡️ «евакуація, пошук зниклих»:
🟠 Facebook (Messenger): http://m.me/IDP.legal.aid

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Експерти U-LEAD надали роз’яснення щодо нарахування заробітної плати, надбавок та відпускних освітянам
Про трудове законодавство в умовах війни для громад Дніпропетровщини та Запоріжжя на інформаційній сесії U-LEAD
Як у Дніпрі працює послуга «Соціальне таксі» під час воєнного стану
Які новації в організації трудових відносин в умовах воєнного стану: роз’яснення ПГ «СІЧ»
Як здійснюється правосуддя під час воєнного стану: роз’яснення ПГ «СІЧ»