Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


П’ять років Мережі UPLAN: головне — це люди, на яких все тримається

У жовтні виповнилося 5 років проєкту, в межах якого народилася Громадська мережа публічного права та адміністрації UPLAN, що згуртовує аналітиків та аналітичні центри з різних регіонів для посилення демократичних реформ.

Про те, якими були ці роки діяльності й до яких реальних змін призвели, розповідають регіональні координатори Мережі UPLAN — Андрій Крупник (Одеська область), Ольга Мірошник (Харківська область), Анна Колохіна (Дніпропетровська та Запорізька області), Христина Тибінка (Львівська область).

Які практичні досягнення та плюси існування Мережі UPLAN?

На думку Андрія Крупника, три кити, на яких тримаються спільні напрацювання, надбання й майбутнє, — це романтизм, професіоналізм та ентузіазм.

При розбудові Мережі UPLAN було залучено багато зусиль і регіональних координаторів, і експертів Центру політико-правових реформ. І це вже є певним досягненням.

Слід також згадати, скільки спільних проєктів та досліджень вдалося реалізувати за ці роки завдяки співпраці. На думку Андрія Крупника, головна місія Мережі UPLAN — бути кардіостимулятором не тільки корисних рекомендацій, а й генератором діяльності щодо аналізу, моніторингу та вироблення рекомендацій.

«Завдяки роботі в Мережі та нашій пошуково-комунікаційній діяльності ми значно підсилили й зміцнили також нашу громадську організацію [Одеський інститут соціальних технологій — прим. ред.], паралельно підвищили свій авторитет. Ми стали впливовішими й у своєму регіоні, і у своїй сфері діяльності. Я вже не кажу про те, що зріс професіоналізм і навички. І це завдяки Мережі, одне одному дуже допомагає», — зауважує пан Андрій.

Оцінювати діяльність Мережі UPLAN слід за тими результатами, які виникають у суспільстві. Регіональний координатор в Одеській області констатує: влада до нас почала більше прислухатися. Тобто є величезні — як прямі, так і побічні надбання.

Якби пану Андрію запропонували долучитися до Мережі станом на сьогодні, він вважав би це за честь — таке джерело романтизму, професіоналізму та ентузіазму ще треба пошукати в нашій країні.

Ольга Мірошник розповідає про плюси, які особисто для неї були за цей час важливими й корисними:

  • прозорість колективної роботи, коли ти чітко бачиш завдання, хто як його виконує, які результати, — це надихає й вимагає бути на рівні з колегами;
  • високий рівень менеджменту проєкту, завдяки чому вдалося досягти таких вагомих результатів.

«Те, що було, на мій погляд, нереально зробити на початку проєкту, — це залучити до співпраці на волонтерських засадах регіональних експертів. Але що вийшло? З 17 харківських експертів на початку діяльності Мережі UPLAN — практично всі залишилися й сьогодні працюють на тих же самих волонтерських засадах — пишуть статті, беруть участь в обговоренні та підготовці законопроєктів і рекомендацій», —  говорить регіональна координаторка в Харківській області.

За словами Ольги Мірошник, це феномен — на волонтерських засадах брати участь у реформуванні країни, але це говорить про величезне значення проєкту, його ефективність та плюси.

Лише декілька експертів покинули Мережу — просто не знайшли свій напрямок діяльності.

Але найважливішим пані Ольга вважає роботу порталу Мережі UPLAN: «Портал — це вже науково-дослідницький величезний інститут, де за напрямками діяльності Мережі можна знайти найсвіжішу інформацію про стан реформ. Такого порталу немає в жодної іншої організації, тому це гордість і дуже великий плюс.»

Ще одне досягнення, на думку Ольги Мірошник, — спільна колективна робота, яку вдалося чітко налагодити, а також атмосфера доброзичливості між усіма регіональними експертами, між експертами ЦППР. Ця атмосфера дружнього ставлення один до одного об’єднує та допомагає.

Як зазначає Анна Колохіна, будь-яка професійна спільнота — це насамперед синергія. Прекрасно, коли ти сам, але коли ще є однодумці — це надихає, підтримує.

Так сталося, що розбудова та діяльність Мережі UPLAN припали на часи пандемії та повномасштабної війни.

«Проте ми всі разом, тримаємося, і це дуже підтримує. Кожен намагається створити своє оточення комфортним для життя. У найближчому колі є родина, а колом для професійного спілкування та розвитку є Мережа, і вона збільшилася. Тут дуже комфортно знаходитися всередині, є багато креативних речей, які в нас відбуваються, і часто вони є продуктом нашої спільної експертної діяльності», — розповідає регіональна координаторка в Дніпропетровській та Запорізькій областях.

За її словами, у цьому й сила Мережі — що ми всі разом. І людина, яка долучається до цієї спільноти, також підсилює й підживлює себе.

Анна Колохіна підкреслює вагомість додаткових можливостей співпраці, залучення до спільних проєктів, що не тільки підтримує, а й сприяє подальшому розвитку партнерів Мережі UPLAN.

Як зазначає Христина Тибінка, Мережа UPLAN — це об’єднання фахівців та експертів за тематичними напрямками як із різних географічних кутків України, так і різних сфер діяльності — тут як представники громадського сектору, так і науковці.

«Наша Мережа не стала черговим задекларованим на папері та незручним з точки зору практичної діяльності утворенням — наслідком моди на «мережування», яка в Україні триває останні кілька років, а зуміла стати дійсно затишним та цікавим для учасників об’єднанням», — говорить регіональна координаторка у Львівській області.

Величезним досягненням пані Христина вважає те, наскільки вдалося досягти синергії в поглядах та діяльності різних експертів, яких, здавалося б, важко поєднати.

Вона називає такі плюси існування Мережі UPLAN:

  1. Робота в Мережі дала змогу учасникам звернути увагу на ті проблеми чи пріоритети діяльності, які притаманні іншим регіонам. З іншого боку, це дало можливість ширшого поширення їхніх власних ідей та локальних проблем.
  2. Проведення спільних обговорень, заходів, робочих груп із залученням різних фахівців за тематичними напрямками не тільки допомагає різнобічно поглянути на ті чи інші проблеми, а й, як неодноразово стверджували самі експерти, дає натхнення для майбутньої роботи. Саме після таких заходів, а особливо в період, коли вони ще були можливими офлайн, у кожного з’являлись нові ідеї та ентузіазм до їхнього втілення задля спільного досягнення суспільно корисної мети.
  3. Експерти та ресурси Мережі UPLAN — це невіддільне джерело важливої інформації. У межах зустрічей та засідань робочих груп часто можна отримати ту чи іншу інформацію з перших вуст, а регулярне ознайомлення з розсилками Мережі, публікаціями на сайті та в соцмережах дає можливість отримувати узагальнення з величезною кількістю корисної інформації.

«Ще важливо — те, чого досягли регіональні координатори в роботі з регіональними експертами. Саме вони постійно тримали й продовжують тримати руку на пульсі, інформували експертів про найважливіші події, організовували регулярні зустрічі та підіймали різні дискусії у створених чатах, сприяючи зближенню та синхронізації роботи експертів у межах своїх регіонів», — зазначає Христина Тибінка.

Регулярне спілкування всередині Мережі UPLAN триває й під час війни. Хоча, за словами пані Христини, зараз воно присвячене здебільшого наданню певної допомоги тим, хто її потребує, а також відстежуванню активності та конкретних напрямків роботи, які в багатьох так чи інакше змінились.

Як і на кого ми впливаємо, у чому виражається цей вплив?

Ольга Мірошник зазначає, що Мережа UPLAN стає краще з кожним роком. Але ще помітнішим є вплив на владу, на прийняття рішень, які пропонуються.

«Можна пригадати обговорення, круглі столи, дискусії щодо нового адміністративно-територіального устрою за участю наших експертів, представників влади та громадськості. У результаті цих обговорень наші пропозиції увійшли до законопроєкту. Звичайно це гріє, що ми не просто так працюємо, а на конкретний результат. Бо наша робота, аналітична робота — це довести нашу позицію до прийняття рішення, вплинути на нього так, щоб наша думка, пропозиції були враховані», — зазначає пані Ольга.

На її думку, ще один важливий вплив — інформаційно-комунікаційний. Адже мета діяльності Мережі — не тільки прийняття певного закону. Мета також — донести до мільйонів людей, громадян, що таке реформи, як ними користуватися. Тому для цього використовується ще один дієвий інструмент — комунікація реформ. Для цієї роботи залучені партнерські громадські організації, зокрема й журналістські.

Як зауважує Анна Колохіна, вплив взагалі важко виміряти, якщо говорити про поведінку людей. Усе, що перелічила пані Ольга — це приклади, які свідчать про те, що в результаті нашої діяльності ми вже маємо певні позитивні зрушення.

«Я вбачаю, що Мережа має вплив на наукову спільноту, а саме наші аналітичні напрацювання, те, що ми публікуємо на широкий загал. Знаю, що регіональні експерти відвідують портал Мережі UPLAN. Їхня діяльність більш теоретична, а завдяки нашій роботі вони мають змогу зрозуміти, які практичні аспекти наразі актуальні, і у своїй діяльності робити відповідні акценти», — розповідає пані Анна.

Якщо говорити про прикладну роль — представники чинної влади не ігнорують результати проведених нами спільних досліджень, інше питання — в якій мірі вони їх використовують у своїй діяльності.

Проте й для підвищення загального рівня обізнаності ці дані — корисні. Як зауважує Анна Колохіна, ми маємо пам’ятати, що будь-яка системна інформаційно-просвітницька робота почне давати свої перші результати не раніше ніж через п’ять років. Тож є надія, що проєкти, які зараз реалізуються, також будуть мати певний вплив у довгостроковій перспективі.

«Я працюю в третьому секторі понад 20 років, і за цей час відбулися великі ціннісні зрушення в українському суспільстві, тому вираз «вода камінь точить» — це про нас», — резюмує пані Анна.

Андрій Крупник зазначає, що робота над розбудовою Мережі UPLAN дуже вплинула власне на регіональних координаторів, бо вона потребує розширення кругозору, наукової, експертної та аналітичної діяльності. За плечима кожного з координаторів — підготовка та модерація заходів, виступи, взаємодія з партнерами, не кажучи про велику кількість публікацій.

«Ще дуже важливо — наш вплив на третій сектор, саме на громадянське суспільство, адже ми працюємо не тільки з владою. Ми здійснюємо вплив на всі рівні, всі стадії формування громадянського суспільства, починаючи з тих, хто може зацікавитися в аналітичній, публічній, громадській діяльності — з молоді», — зазначає пан Андрій.

Наш рівень, наш ентузіазм є сьогодні прикладом для багатьох, для розвитку інфраструктури громадянського суспільства. І це, на думку Андрія Крупника, теж дуже важлива місія нашої Мережі — ми маємо бути прикладом.

За словами Христини Тибінки, загалом своєю діяльністю Мережа UPLAN впливає на багато різних категорій та рівнів. Зазвичай влада як на національному, так і на місцевому рівнях більше дослуховується та звертає увагу на позиції не окремого, а групи обєднаних спільно фахових експертів.

«Проведення різного роду моніторингів, досліджень та поширення їхніх результатів, написання експертами аналітичних статей та розробка рекомендацій, колосальна робота комунікаційної команди, яка публічно та дуже широко висвітлює діяльність усіх складових Мережі UPLAN, впливають на величезне коло осіб, які не обов’язково є експертами чи фахівцями в певній сфері», — зазначає пані Христина.

За її словами, тут і користувачі публічних послуг, і представники різних соціальних шарів та сфер діяльності, на життя яких тою чи іншою мірою впливає досліджувана та висвітлена експертами Мережі проблема, а також просто різнобічно зацікавлені активні громадяни.

Ну й, звісно ж, активна діяльність, яка призводить до видимого результату, завжди, на думку Христини Тибінки, стає прикладом для наслідування та надихає на таку ж діяльність для благої мети як наступні покоління, зокрема молодь, так і чинних чи потенційних представників громадського сектору в регіонах, а також учасників інших давно існуючих чи новостворених мереж.

Матеріал підготувала Наталя Головата,
комунікаційна менеджерка Мережі UPLAN

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Адмінпослуги та адмінпроцедура: підсумки квітня 2023
Адмінпослуги та адмінпроцедура: підсумки березня
«Особливість наших моніторингових досліджень — надання рекомендацій для покращення рівня сервісу ЦНАП», — Анна Колохіна, координаторка Мережі UPLAN у Дніпропетровській області
Експертка розповіла про поразки й перемоги на фронті адмінпослуг у жовтні
Адмінпослуги й адмінпроцедура: підсумки серпня-вересня