Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Індекс сприйняття корупції — 2022

33 бали зі 100 можливих отримала Україна в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI) за 2022 рік. Наш показник зріс на один бал, і тепер Україна посідає 116 місце зі 180 країн у СРІ, повідомляє Transparency International Ukraine.

Так само 33 бали мають Алжир, Ангола, Замбія, Монголія, Сальвадор та Філіппіни. На один бал нас випереджають Боснія і Герцеговина, Гамбія, Індонезія, Малаві, Непал, Сьєрра-Леоне — всі вони мають по 34 бали. А на бал менше, ніж Україна, — Домініканська Республіка, Кенія та Нігер.

З-поміж сусідів Україна надалі вище за росію — країна-терорист у 2022 році втратила 1 бал і з 28 балами посідає 137 місце у списку. Крім цього, знову знизилися бали Угорщини — 42 бали (-1, 77 місце), та російської сателітки білорусі. Остання цьогоріч втратила 2 бали.

Серед друзів України теж є зміни в показниках. Польща втратила 1 бал, але залишилася лідеркою за показниками СРІ серед наших сусідів — із 55 балами вона посідає 45 місце. А от покращити свої показники за рік вдалося Словаччині — 53 бали (+1, 49 місце), Румунії — 46 балів (+1, 63 місце) та Молдові, яка додала найбільше — +3, і тепер із 39 балами посідає 91 місце.

Попри російське вторгнення, наша країна показала, що її прогрес в боротьбі з корупцією — це сталий процес, який продовжується навіть у найскладніший період існування держави.

Що означають результати СРІ України в контексті війни?

Набрані Україною 33 бали у 2022 році — це найвищий показник нашої країни з часу запуску оновленої методології СРІ. Таким чином за останні 10 років показник України зріс на 8 балів.

Попри російське вторгнення, наша країна показала, що її прогрес в боротьбі з корупцією — це сталий процес, який продовжується навіть у найскладніший період існування держави.

Серед безперечних позитивів минулого року можна згадати ухвалення державної Антикорупційної стратегії, довгоочікуване призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), що стало рушійною силою для активізації розслідувань щодо топкорупції. Також свою ефективність показав Вищий антикорупційний суд — за 2022 рік суд розглянув 49 справ, із яких 37 — із винесенням вироків.

Однак зростання України в останні роки могло бути значно помітнішим, а ефект від боротьби з корупцією — відчутнішим.

Якби конкурс з обрання керівника САП не затягувався, а закінчився, як і мав, у 2021 році, коли вже було відоме ім’я переможця, антикорупційні розслідування активізувалися б раніше. Якби парламент не затягнув прийняття Антикорупційної стратегії на 2 роки, Україна значно раніше отримала б чіткий план дій у боротьбі з корупцією.

Якби антикорупційні органи мали повноцінну операційну та інституційну спроможність (фактичну можливість прослуховування для НАБУ, доступ до належної судової експертизи, розширення повноважень САП, передбачити аудити всіх антикорупційних органів), антикорупційна система, яка вистояла і під час повномасштабної війни, працювала б ефективніше.

Що вплинуло на цьогорічні показники України?

Результати України обраховували на основі 8 досліджень (на одне менше, ніж торік). У 6 дослідженнях показники не змінилися.

А от у дослідженні World Economic Forum Executive Opinion Survey 2021 Україна додала 9 балів. Воно проводилося у квітні-жовтні 2021 року й охопило думки 12 550 керівників бізнесу в 124 країнах. Це дослідження враховує думку підприємців щодо поширеності хабарів у країні. Щоправда, відповідно до термінів опитування, такі тенденції спостерігалися ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну. Також на показники могли вплинути позитивні зміни у публічних закупівлях, результативна приватизація державного майна тощо.

Водночас дослідження The PRS Group International Country Risk Guide 2022, за яким Україна втратила 2 бали, проводилося з вересня 2021 по серпень 2022 року і враховує оцінку корупції в політичній системі під час війни також. Зокрема, особливу увагу це дослідження приділяє наявній або потенційній корупції у вигляді надмірної вибіркової протекції, непотизму, резервування робочих місць, товарообігу, таємного фінансування партій та підозріло тісних зв’язків між політикою й бізнесом.

Оскільки в Україні досі призупинений обов’язок політичних партій подавати фінансову та іншу звітність для перевірки НАЗК, на нашу думку, це й могло стати причиною зниження балів за цим дослідженням.

Якщо ж говорити про інші дослідження, що вплинули на показники України в СРІ, то Freedom House Nations in Transit за 2021 рік позитивно згадує поновлення належної кримінальної відповідальності за недостовірне декларування влітку 2021 року. Однак зазначається, що у 2021 році антикорупційні органи переживали спроби послабити їхню незалежність та інституційну спроможність, а Спеціалізована антикорупційна прокуратура не мала керівника через затягнутий конкурс. Також згадується нереформований сектор судочинства, прокуратури та правоохоронних органів як загроза стійкості антикорупційних органів. Йдеться і про відсутність обовʼязку політичних партій подавати звітність до НАЗК. Тому за цим дослідженням оцінка України за рік не змінилася.

Рекомендації Transparency International Ukraine на 2022 рік: що було виконано?

За результатами торішнього дослідження СРІ Transparency International Ukraine надала владі 5 конкретних рекомендацій, виконання яких могло б покращити наші показники в дослідженні. Жодну з цих рекомендацій не реалізували повністю, чотири виконали частково, а одну не виконали зовсім.

Виконано частково:

  • Завершити конкурси й обрати професійних, незалежних і доброчесних керівників органів антикорупційної екосистеми;
  • Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Агентства з розшуку та менеджменту активів та Національного антикорупційного бюро;
  • Ухвалити державну Антикорупційну стратегію та програму з її імплементації;
  • Забезпечити прозорий облік державної власності та продовжити курс на приватизацію;
  • Мінімізувати ризики ухвалення законопроєктів, які виводять закупівлі з-під дії Закону України “Про публічні закупівлі”.

Не виконано:

  • Провести реформу конституційного правосуддя з урахуванням висновків, наданих Венеційською комісією.

Детальний аналіз виконання рекомендацій читайте у повному тексті дослідження.

Рекомендації на 2023 рік, які допоможуть знизити рівень корупції

Transparency International Ukraine пропонує 4 комплексні кроки, які допоможуть покращити рівень боротьби з корупцією та сприятимуть ефективному відновленню України у 2023 році.

Світові тенденції сприйняття корупції у 2022 році

У фокусі цьогорічного СРІ — корупція, конфлікт та безпека. Результати минулого року показали, що корупція може підірвати політичну, соціальну та економічну стабільність і зрештою загрожує миру та безпеці загалом. При цьому корупція також створює благодатний ґрунт для організованої злочинної діяльності, навіть тероризму, оскільки злочинцям у їх незаконній діяльності допомагає співучасть корумпованих чиновників.

Індекс сприйняття корупції 2022 показує, що більшість країн суттєво не досягли прогресу в боротьбі з корупцією за понад 10 років. При цьому масштаби проблеми величезні: середній глобальний показник залишається незмінним і становить 43 бали зі 100 одинадцятий рік поспіль, а понад дві третини країн (122) мають серйозні проблеми з корупцією, набравши менше ніж 50 балів.

Transparency International сформувала глобальні та універсальні рекомендації для всіх урядів. Ці поради допоможуть забезпечити ефективну боротьбу з корупцією, допомогти в уникненні збройних конфліктів та гарантувати безпеку громадянам різних країн.

  • Розглядати загрози, які корупція та незаконне фінансування створюють для миру та безпеки, зробити боротьбу з такими загрозами основною справою для політичних лідерів та обов’язковою метою зовнішньої та внутрішньої політики.
  • Посилити систему стримувань і противаг та сприяти розподілу повноважень для захисту від корупційного контролю, щоб гарантувати, що жодна гілка не зможе зосередити владу у своїх руках. Уряди повинні забезпечити антикорупційні органи та наглядові установи достатніми ресурсами, а також приділяти особливу увагу ризикам в інституціях оборони та безпеки, як визначено в Індексі доброчесності в оборонному врядуванні (GDI).
  • Ділитися та захищати право на інформацію, щоб громадськість знала, куди спрямовуються державні витрати та як розподіляються ресурси, залишати ці дані відкритими для перевірки з боку журналістів та громадянського суспільства. У випадках конфіденційної інформації мають існувати суворі та чіткі вказівки щодо її приховування, зокрема в оборонному секторі.
  • Обмежити приватний вплив, регулюючи лобіювання та сприяючи відкритому доступу до прийняття рішень, щоб політика визначалася справедливими та публічними процесами. Це означає, що мають бути створені публічні реєстри лобістів, щоб громадськість могла перевіряти, хто які процеси лобіює, і виявляти конфлікт інтересів.
  • Боротися з транснаціональними формами корупції, щоб зупинити клептократів і захистити загальне благо. Країни з найкращими результатами повинні боротися з корпоративною таємницею, підкупом іноземних держав та співучастю професійних спеціалістів. Вони також мають скористатися перевагами нових способів спільної роботи, започаткованих після російського вторгнення в Україну, щоб забезпечити ефективне відстеження, розслідування, конфіскацію та повернення незаконних активів жертвам.

Дослідження CPI: як це працює?

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, CPI) — показник, який з 1995 року розраховується міжнародною організацією Transparency International. Сама організація не проводить власних опитувань. Індекс розраховують на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів.

Ключовим показником Індексу є кількість балів, а не місце в рейтингу. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу, максимальна (100 балів) свідчить про те, що корупція майже відсутня. Індекс оцінює корупцію лише в державному секторі.

CPI включає точку зору представників бізнесу, інвесторів, дослідників ринку тощо. Він відображає точку зору приватного сектору та його сприйняття корупції в публічному секторі.

Важливо пам’ятати, що CPI вимірює саме сприйняття, а не фактичний рівень корупції. Вищий результат однієї країни у порівнянні з іншою не означає, що в першій менше корупції, ніж у другій — це означає, що перша сприймається як менш корумпована.

Методологія CPI отримала гриф затвердження від Єврокомісії за її надійний статистичний підхід.

CPI охоплює сприйняття корупції в публічному секторі експертами, зокрема: хабарництво; розкрадання публічних коштів; кумівство на державній службі; захоплення держави; здатність уряду впроваджувати механізми забезпечення доброчесності; ефективне переслідування корупціонерів; надмірну бюрократію; наявність відповідних законів про розкриття фінансової інформації, запобігання конфлікту інтересів та доступ до інформації; забезпечення захисту викривачів, журналістів та слідчих.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Без прогресу: Україна в Індексі сприйняття корупції-2021
Індекс сприйняття корупції-2020
Тимчасовий успіх — Україна в Індексі сприйняття корупції