Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Експерти U-LEAD навчають фахівців громад змінювати підхід до організації благоустрою

Згуртованість жителів, нові робочі місця, забезпечення комфортного і безпечного проживання на території — це все результат якісної організації благоустрою в громаді.

Для того, щоб представники органів місцевого самоврядування краще орієнтувалися у питаннях фінансування забезпечення благоустрою, розуміли за яким алгоритмом розробляються правила порядку в громаді та які моделі організації благоустрою існують, команда регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області провела інформаційну сесію «Організація благоустрою населених пунктів».

Благоустрій – одна із сфер в діяльності місцевого самоврядування, яка не на хвилину із лютого 2022 року не була призупинена. Попри відсутність електроенергії, обстріли, проблеми із казначейським обслуговуванням кожна громада Дніпропетровщини робила все можливе, аби вивозилося сміття, здійснювався покіс територій, доглядалися квітники та зелені насадження, – зазначила керівниця регіонального офісу  «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Олена Тертишна.

Радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Тернопільській області Михайло Лисиканич детально зупинився на основних поняттях, які містить чинне законодавство для якісної організації благоустрою, надав роз’яснення щодо відмінностей повноважень місцевих рад та виконавчих органів в частині організації благоустрою.

В ході заходу значна увага була приділені питанням фінансування. Андрій Мужевський зупинився на діючих моделях організації благоустрою. За його словами, громади Дніпропетровщини використовують різні практики. Одні мають в штаті працівників із благоустрою, другі утворили комунальні підприємства та укладають із ними договори, інші займаються благоустроєм, маючи комунальне підприємство в мережі розпорядника бюджетних коштів.

Пріоритетним напрямком організації благоустрою залишається залучення до цих робіт фізичних осіб-підприємців. Це дозволяє створити в громаді додаткові робочі місця, залучаючи до цього місцеве населення та внутрішньо переміщених осіб. Ще одним ефективним напрямком в даній сфері є організація міжмуніципального співробітництва, — зазначив Андрій Мужевський.

Учасників також ознайомили з алгоритмом розробки правил благоустрою. Серед переваг існування такого документу: підтримка порядку на об’єктах благоустрою, забезпечення стандартів облаштування майданчиків, паркових зон тощо, підвищення якості та комфортності проживання в громаді.

Програма U-LEAD з Європою надає не лише експертно-методичну підтримку щодо питань організації благоустрою. У 2022 року 333 громади України отримали невідкладну технічну допомогу. Одним з пакетів якої було обладнання для підтримки благоустрою і очищенню території від наслідків руйнувань через обстріли та бомбардування. Громади отримали міні-екскаватори, навантажувачи, бензопили, генератори та інше устаткування.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Чотири громади Дніпропетровщини беруть участь у навчальному курсі «Кроки для спеціалістів. Управління проєктним циклом» від U-LEAD
Стань голосом своєї громади: реєструйся на зустрічі з командою Суспільного у громадах Дніпропетровщини
Освітяни Дніпропетровщини готуються до нового навчального року
Як повоєнна відбудова визначатиме розвиток регіонів
Павлоградська та Перещепинська громади розроблятимуть програми та плани комплексного відновлення територій за підтримки U-LEAD