Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Запобігти штрафам та захистити працівників – завдання громадам на березень від Держпраці

Про важливість належного оформлення та працевлаштування працівників, недопущення виникнення заборгованості із виплати заробітної плати говорили учасники заходу «Додержання вимог органами місцевого самоврядування, підприємствами, організаціями та установами законодавства у сфері трудових відносин». Його організувала команда регіонального офісу «U-LEAD з Європою» за участі партнерів представників Південно-східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці.

Заступниця начальника управління інспекційної діяльності у Дніпропетровській області Південно-східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці Ірина Біланинець розповіла, що фахівці установи системно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо дотримання трудового законодавства.

За результатами нашої роботи є виявлені факти, коли окремі суб’єкти господарювання мають ознаки незадекларованої праці: неоформлених працівників, неправомірні цивільно-правові договори на виконання робіт, які мають підвищений ризик. Наші інспектори склали перелік типових порушень, які можуть мати місце в діяльності суб’єктів господарювання. Несвоєчасне виправлення таких порушень є підставою для перевірки та притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності, — зазначила спікерка.

Таким моніторингом Держпраці охоплені підприємства та роботодавці з понад 90 громад областей, які входять у підпорядкування Південно-східного міжрегіонального управління (Дніпропетровська, Запорізька та Кіровоградська). І на превеликий жаль майже відсутні такі, діяльність яких повністю відповідає трудовому законодавству. Серед найбільш поширених порушень: не донараховують ЄСВ, людина працює непропорційно (по документах працює на півставки, по факту — повний робочий день), не виплачують компенсацію за відпустку, не правильно проводять індексацію тощо.

Березень – це той період, коли складаються реєстри суб’єктів господарювання, до яких будемо йти з перевірками. І роботодавці ще можуть виправити свої помилки самостійно або з допомогою інспекторів нашої установи. Ми готові допомогти громадам віднайти важелі впливу на місцевий бізнес, щоб останні не порушували законодавство про працю, — підкреслила  Ірина Біланинець.

За словами Андрія Мужевського, радника з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області, органи місцевого самоврядування можуть володіти інформацією щодо випадків недотримання законодавства у частині оформлення відповідних працівників.

Органи соцзахисту і фінансові відділи ОМС можуть відслідковувати поточну ситуацію, аналізуючи  надходження податку на доходи фізичних осіб. Таким чином, ця аналітична робота дає можливість сформувати перелік суб’єктів господарювання, які потребують посиленої уваги. Є приклади, коли агропідприємства маючи декілька тисяч гектарів орної землі мають кількість працівників, яка не дозволяє оброблювати таку площу. Тому питання легалізації трудових відносин було і залишається пріоритетним в діяльності як органів місцевого самоврядування, так і інших суб’єктів владних повноважень, які наділені вживати до порушників відповідні заходи, — зазначив Мужевський.

У свою чергу, органи місцевого самоврядування можуть спрацювати на випередження, посиливши увагу до цієї проблеми місцевий бізнес. Адже оформлення трудових відносин сприяє не лише поповненню місцевого бюджету, але й Пенсійного фонду, що дає можливість своєчасно виплачувати пенсії, забезпечувати підвищення розміру виплат.

Розвиток громад в сучасних умовах залежить від багатьох чинників, проте значних успіхів в покращенні економічних показників можливо досягти коли бізнес та органи місцевого самоврядування будуть працювати в партнерстві, підтримуючи одне одного. За цих обставин органи місцевого самоврядування можуть надавати підтримку бізнесу, проводячи інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо запобігання порушення законодавства про працю.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: Чотири громади Дніпропетровщини беруть участь у навчальному курсі «Кроки для спеціалістів. Управління проєктним циклом» від U-LEAD
Стань голосом своєї громади: реєструйся на зустрічі з командою Суспільного у громадах Дніпропетровщини
Освітяни Дніпропетровщини готуються до нового навчального року
Як повоєнна відбудова визначатиме розвиток регіонів
Павлоградська та Перещепинська громади розроблятимуть програми та плани комплексного відновлення територій за підтримки U-LEAD