Новый Формат

     СПЕЦПРОЄКТИ:      Допомога ВПО      Відбудова України      Євроінтеграція     Реформи     Децентралізація                                                                                Корупція      Декомунізація      Е-урядування      Кадрова політика     Вибори


Кейтеринг, опорні кухні, обіди з власних харчоблоків: як на Дніпропетровщині організоване шкільне харчування

Ліцеї та гімназії Дніпропетровщини підлаштували харчування під реалії війни. Система, як і формати навчання, різна. Десь обіди учням привозять кейтерінгові компанії. Десь готують на шкільних кухнях. Про це повідомили під час брифінгу у Дніпропетровській ОВА. 

«Для дітей має бути організоване повноцінне харчування. В якому вигляді – вирішує безпосередньо керівник навчального закладу. Аби було простіше визначитися, Держпродспоживслужба області разом з департаментом освіти і науки ОВА розробили рекомендації», – зазначила головний спеціаліст управління ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

Більшість закладів, які працюють онлайн або у змішаній формі, організували кейтеринг. Учням готують спеціальні ланч-бокси. Контейнери школярі можуть взяти із собою до укриття.

Є варіант опорної кухні. Це коли в одному населеному пункті, наприклад, три навчальні заклади. В одному готується їжа й доправляється до сусідніх.

«Ще використовують аутсорсинг. Залучають компанії, які готують обіди дітям на шкільних кухнях», – розповіла Маргарита Малишева.

У невеликій частині закладів діти не харчуються. Там уроки сплановані так, що на заняттях учні знаходяться лише кілька годин.

«Серед наших обов’язків – контроль за виконанням санітарних вимог. Перед початком навчального року фахівці Держпродспоживслужби залучались до комісій, які обстежували ліцеї та гімназії. Перевіряли стан їх готовності. Деякі мали порушення. Але всі недоліки усунули», – наголосила Маргарита Малишева.

Реформа шкільного харчування ініційована першою леді України Оленою Зеленською. Продовжується й зараз, під час повномасштабної війни. Виключені шкідливі продукти, газовані напої, обмежена кількість солі, цукру, жирів в стравах. Усе направлене на формування здорових харчових звичок.

 

Залишити коментар

*

Ви можете пропустити до кінця та залишити відповідь. Pinging у даний час недоступні.
Матеріали за темою: В якій формі розпочали навчальний рік виши та профтехи Дніпропетровщини
Онлайн-портфелі та електронні щоденники: які сервіси працюють для школярів Дніпра
Початок навчального року, допомога Херсонщині та роботи в полі: новини за тиждень від Дніпропетровської ОВА
Багатоквартирний будинок для ВПО зведуть у Межівській СТГ Дніпропетровщини
Освітяни Дніпропетровщини готуються до нового навчального року